Ivana Milanová Samospráva

Župa si trúfa na kultúrny milión: sme 2. najnavštevovanejším krajom hneď po Bratislave

Kultúrne organizácie v pôsobnosti Žilinskej župy prilákali v priebehu mája do júla až 459.457 návštevníkov. Tí navštívili hrady, múzeá, prírodné expozície, galérie či ďalšie zaujímavosti, ktoré ponúka Žilinský kraj.

Ilustračný obrázok k článku Župa si trúfa na kultúrny milión: sme 2. najnavštevovanejším krajom hneď po Bratislave
Zdroj: ŽSK

Tradične je najobľúbenejším Oravský hrad, v tisícoch sa počítajú návštevníci Múzea liptovskej dediny Pribylina a samozrejme, i skanzenu vo Vychylovke so železničkou, ktorá vedie ako z kysuckej, tak oravskej strany. Svojich nadšencov majú tiež v Hornom Považí dominujúce dva hradné klenoty – hrad Strečno a hrad Budatín.

„Sme druhým najnavštevovanejším krajom hneď po hlavnom meste Slovenska, preto ma teší, že to je vidieť aj na návštevnosti našich kultúrnych pamiatok i všetkých jedinečných miest, o ktoré sa staráme a verím, že túto letnú sezónu pokoríme milión,“ uviedol predseda ŽSK Juraj Blanár a zároveň dodal, že župa má v pôsobnosti už 22 kultúrnych inštitúcií.

Riaditeľ Liptovského múzea v Ružomberku, ktoré je správcom ďalšieho župného hradu Likava, ale tiež skanzenu ľudovej architektúry v Pribyline či Gotického kostola Všetkých svätých v Ludrovej, Martin Krupa doplnil, že za niekoľkotisícovou návštevnosťou je najmä snaha zachovávať tradície a prezentovať ich ďalej turistom. „Ľudia chcú zážitky a dnes už nestačí postaviť ich len do expozície. U nás ponúkame dokonca možnosť zorganizovať v Pribyline tradičnú liptovskú svadbu so všetkým, čo k tomu patrí. A počas roka si môžu záujemcovia každú nedeľu na jednotlivých podujatiach tiež pozrieť, ako kedysi pracovali kováči, včelári a ďalší remeselníci,“ priblížil M. Krupa.

„Hrady a zámky sú u nás veľmi populárne. Turistov priťahuje história, zaujíma ich, ako sa žilo v minulých storočiach, ako sa bojovalo, ale i hodovalo. Oravský hrad ponúka náhľad práve do týchto komnát a okrem toho sa snažíme každoročne vytvárať bohatý program i mimo bežných prehliadok. Sme najnavštevovanejším hradom na Slovensku a toto ocenenie návštevníkov si nesmierne ceníme,“ zdôraznila Mária Jagnešáková, riaditeľka Oravského múzea, do ktorého zavítalo v prvých troch mesiacoch letnej sezóny viac ako 200-tisíc ľudí.

Prečítajte si tiež:

VIDEO: Študent Katolíckej univerzity je víťazom súťaže Erasmus+

Najnovší ZOZNAM: Voľné pracovné miesta v Ružomberku, všetky na jednom mieste

Župa si trúfa na kultúrny milión: sme 2. najnavštevovanejším krajom hneď po Brat
5
Galéria
Zdroj: ŽSK
Zdroj: ŽSK
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM