Samospráva

Župné voľby: Kandidáti môžu na kampaň minúť koľko chcú

Na kampaň pre voľby do vyšších územných celkov (VÚC), ktorá sa má začať v stredu 23. októbra, môžu kandidáti minúť neobmedzené množstvo peňazí. Zákon im totiž neurčuje žiadny finančný limit. Stropy má zaviesť nový zákon o volebnej kampani, ktorý čaká v parlamente na schválenie.

Ilustračný obrázok k článku Župné voľby: Kandidáti môžu na kampaň minúť koľko chcú
Zdroj: TASR

Volebná kampaň

Kampaň sa začína 17 dní pred ňom volieb. Obec pre ňu vyhradí plochu na vylepovanie predvolebných plagátov kandidujúcim koalíciám, stranám i nezávislým kandidátom. Obec pri vyčlenení plôch musí dodržať rovnosť pre všetkých kandidujúcich. Pri voľbách do VÚC platí 48-hodinové moratórium, ktoré sa začne vo štvrtok 7. novembra. Počas tohto časového obdobia je podľa zákona akákoľvek volebná kampaň zakázaná.

Druhé kolo volieb župana

Volebné miestnosti sa otvoria v sobotu 9. novembra o 7.00 hodine a zatvoria o 22.hodine. Prípadné druhé kolo volieb župana sa bude konať v sobotu 23. novembra. Uskutoční sa len v tých krajoch, kde nebude predseda známy už po prvom kole, pretože žiaden kandidát nezíska nadpolovičnú väčšinu odovzdaných hlasov. V druhom kole si zmerajú sily dvaja najúspešnejší kandidáti z prvého.

Volebné náklady

Tohtoročné voľby budú v poradí štvrté v histórii Slovenska, prvé sa konali v roku 2001. Náklady na ne by mali dosiahnuť takmer desať miliónov eur. Z toho v rozpočte ministerstva vnútra je vyčlenených 8,6 milióna eur a v rozpočte Štatistického úradu SR 1,3 milióna eur. Voľby do orgánov samosprávnych krajov sa konajú každé štyri roky. Slovensko má osem samosprávnych krajov.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM