Jozef Milan Kultúra

ZUŠ-ka ľudového tanca a hudby (pri FS Liptov) chce otvoriť výtvarný odbor

V priestoroch SZUŠ ĽTH na Madačovej ulici sa uskutočnili tvorivé dielne, na ktorých Katedra výtvarného umenia Pedagogickej fakulty KU v Ružomberku prezentovala ľudové remeslá.

Ilustračný obrázok k článku ZUŠ-ka ľudového tanca a hudby (pri FS Liptov) chce otvoriť výtvarný odbor
Foto: Jozef Milan

V piatok a v sobotu mohli návštevníci priestorov Súkromnej základnej umeleckej školy na Madačovej ulici nielen vidieť, ale aj si reálne vyskúšať pletenie košíkov z vŕbového prútia, tkanie na krosnách, čipkovanie alebo výrobu „dušičkových“ ružičiek. Väčšinu remeselníckych prác predvádzali študenti Katedry výtvarného umenia Katolíckej univerzity. Cieľom worshopu bolo zoznámiť potenciálnych žiakov a ich rodičov s dominantným zameraním zamýšľaného odboru – na ľudové remeslá.

Akademická maliarka Marta Bošelová pre našu 24-ku objasnila niektoré súvislosti: „My sme robili na katedre po dva roky projekt Objavovanie strateného v čase, ktorý bol zameraný práve na remeslá a hudobnú kultúru Liptova a Oravy. A vďaka nemu máme aj štvoro krosien – malé prenosné krosná sú tu v sále – kopec náradia, krojov, hudobné nástroje… Preto sme sa spolu s riaditeľom ZUŠ Igorom Littvom dohodli, že mu pomôžeme ukázať verejnosti, o čom by ten nový odbor mal byť.“

Na Slovensku ojedinelá ZUŠ ľudového tanca a hudby má všetky potrebné povolenia, chýbajú jej už len žiaci. Marta Bošelová ako možný garant výtvarného odboru dúfa, že sa takto otvorí príležitosť pre jej študentov, aby tu mohli praxovať a v budúcnosti aj vyučovať. „Moji študenti sa u mňa už niečo naučili, ale teraz to potrebujem rozdávať ďalej, sama na to nestačím,“ povedala na záver rozhovoru vedúca zaujímavej dielne.

ZUŠĽTH chce otvoriť výtvarný odbor
12
Galéria
Foto: Jozef Milan / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM