František Trstenský Kultúra

Adventný koncert v Ružomberku bol duchovným zážitkom

V nedeľu 11.12. sa v Kostole Povýšenia sv. Kríža v Ružomberku konal Adventný koncert. Pripravili ho pedagógovia a študenti Katedry hudby Pedagogickej fakulty Katolíckej univerzity v Ružomberku.

Ilustračný obrázok k článku Adventný koncert v Ružomberku bol duchovným zážitkom
4
Galéria
Zdroj: KU v Ružomberku

Sólisti, komorné zoskupenia i stabilné vokálne telesá Schola Cantorum Rosenbergensis a Benedictus ponúkli preplnenému auditóriu pestrú paletu nádherných skladieb, ktoré pretkávali nežné vianočné verše kňaza a básnika Janka Silana v precítenom podaní Janky Bednárikovej.

Poldruha hodinový koncert bol dramaturgicky veľmi dobre vystavaný, pričom sa menili nielen interpreti, ale aj pozície účinkujúcich, čo osobitným spôsobom podčiarkla skladba pre dva zbory od Franza Biebla Angelus Domini. Sugestívnu atmosféru vyčaril už v úvode adventný gregoriánsky hymnus Veni, veni Emanuel. Známy hudobný motív zaznieval striedavo v husľovom prevedení a v alterovanej kombinácii schólistov, ktorí spev postupne „zafarbili“ jemným spodným hlasom faux-boudronom. V jeho závere si poslucháči doslova vychutnali moderné spracovanie tejto stáročnej melódie pre husle a klavír v pôsobivom prevedení Rastislava Adamka a Vladimíra Fabíka.

Ďalším z výrazných a hlboko sugestívnych momentov bola myšlienka, venovaná obetiam série zemetrasení v Taliansku vo forme skladby Francesca Duranteho Vergin tutto amor, ktorý dramaticky a strhujúco predniesla Miriam Žiarna. Gradácia koncertu sa od začiatku prirodzene stupňovala – od nežných tónov altových fláut cez zaujímavé a príťažlivé študentské kvinteto či okteto až k bravúrnemu výkonu univerzitného speváckeho zboru pod taktovkou Zuzany Zahradníkovej, ktorý zaujal tak menšími hudobnými formami ako aj vynikajúcim prevedením vybraných častí diela Antonia Vivaldiho Gloria s excelentným klavírnym sprievodom Petra Hochela. Záverečný prídavok – koleda Ninaj, búvaj sladko ľúbivo ukončila hodnotné vianočné „prelúdium“ Katedry hudby a obohatila tak prítomných priaznivcov kvalitnej duchovnej hudby o nové a nezabudnuteľné umelecko-duchovné zážitky.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM