Rôzne Správy

Agrorezort chystá podporu výstavby nízkoenergetických domov a drevodomov

Štát chce zaviesť systematickú podporu na výstavbu drevených rodinných domov s nízkou spotrebou energie. Podpora sa bude týkať občanov s trvalým pobytom na území Slovenska.

Ilustračný obrázok k článku Agrorezort chystá podporu výstavby nízkoenergetických domov a drevodomov
Zdroj: TASR

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR už pripravuje právny predpis s takýmto zámerom. „Nie každý dom musí byť z tehál či betónu. Drevo, ktoré na Slovensku vyrastie, musí byť na Slovensku aj využité. Tak, aby pracovné miesta i pridaná hodnota vznikala u nás doma a nevyvážali sme ho surové do zahraničia,“ uviedla ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (nominantka SNS).

Podporou nízkoenergetických domov a drevodomov podľa nej štát prispeje ku kvalitnému a zdravému bývaniu občanov, zníži ich energetické, a tým aj finančné nároky na bývanie a podporí kvalitu životného prostredia v krajine.

Ekonomické a šetrné

„Čím menej energie spotrebuje občan v úspornom dome, tým menej energie sa musí vyrobiť, a tým menej prírodných zdrojov sa odčerpáva. Zároveň čím menej Slováci spotrebúvajú energiu, tým menej za ňu zaplatia, čím šetria vlastné finančné prostriedky a ostáva im viac prostriedkov pre nich samotných,“ vysvetlila Matečná.

Podpora sa bude podobne ako pri nákupe elektromobilov či zatepľovaní rodinných domov týkať občanov s trvalým pobytom na území Slovenska.

Podporená bude výstavba drevených domov, ktoré majú certifikát o nemennosti parametrov podstatných vlastností výrobku, certifikát o zhode systému riadenia výroby u výrobcu a energetický certifikát energetickej triedy „B“ (nízkoenergetická úroveň výstavby), „A1“ (ultranízkoener­getická úroveň výstavby – pasívna) a „A0“ (úroveň výstavby budov s takmer nulovou spotrebou).

Štát bude poskytovať podporu formou sadzby na jeden rodinný dom. Na presnej výške podpory a detailoch vyhlášky agrorezort aktuálne pracuje, pričom začiatok pripomienkového konania plánuje na apríl tohto roka.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM