Ivana Milanová Správy Samospráva

Aj vy môžete rozhodnúť, kto sa stane osobnosťou Žilinského kraja

Žilinský samosprávny kraj už po siedmykrát vyhlasuje príležitosť navrhnúť významnú osobnosť Žilinskej župy.

Ilustračný obrázok k článku Aj vy môžete rozhodnúť, kto sa stane osobnosťou Žilinského kraja
Zdroj: ŽSK

Obyvatelia môžu do 31. augusta 2017 zasielať svoje návrhy na osoby z regiónov Orava, Kysuce, Liptov, Horné Považie a Turiec, ktoré sa veľkou mierou zaslúžili o rozvoj a prezentáciu kraja. Z rúk žilinského župana si traja z nich prevezmú najvyššie krajské ocenenie Cenu Žilinského samosprávneho kraja a trom bude udelená Pamätná plaketa ŽSK.

„Z našich regiónov pochádzajú desiatky jedinečných osobností a je dôležité ich predstaviť aj širšej verejnosti. Mnoho z nich ľudia nepoznajú a pritom majú za sebou veľakrát cenné výsledky a reprezentujú náš kraj, obce či mestá i v zahraničí. Je pre mňa česť každoročne ich takýmto spôsobom oceniť, poďakovať sa im za často celoživotné dielo, ktoré vytvorili, a zdôrazniť ich prínos pre spoločnosť,“ uviedol predseda ŽSK.

Zdroj: ŽSK

Minulý rok ocenila župa scénografa, etnografa, dramaturga, scenáristu a režiséra Viliama Grusku, lekára a poprednú osobnosť zdravotníctva Žilinského kraja Štefana Köhlera, minuloročného strieborného medailistu Rally Dakar a úspešného reprezentanta Slovenska v motokrosovom športe Štefana Svitka, emeritného univerzitného profesora a uznávanú autoritu v oblasti slovenskej i stredoeurópskej vedy Miroslava Tumu, literárneho vedca a zakladateľa Literárneho múzea Slovenskej národnej knižnice Michala Kováča a vedeckého odborníka v oblasti mliekarstva a zakladateľa viacerých tradičných podujatí zameraných na ovčiarstvo a salašníctvo Karola Heriana. Ako doplnil žilinský župan, tohtoroční laureáti sa pripoja i k slovenskému básnikovi Milanovi Rúfusovi, cyklistovi Petrovi Saganovi, folkloristke Helene Zahradníkovej či ďalším osobnostiam, ktoré sú taktiež držiteľmi Ceny ŽSK.

Návrhy je možné zasielať do konca augusta osobne i poštou na Úrad Žilinského samosprávneho kraja alebo na emailovú adresu navrhosobnosti@zilinskazupa.sk. Viac informácií k povinným náležitostiam návrhov nájdu záujemcovia na www.zilinskazupa.sk v sekcii Ocenenia ŽSK a záštita predsedu.

Zdroj: ŽSK
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM