Jozef Milan Iné športy

Alena Kánová vstúpila do turnaja v Londýne úspešne

Ružomberská stolná tenistka vstúpila úspešne do bojov na londýnskej paralympiáde. Spolu s ňou boli úspešní ďalší štyria stolní tenisti.

Alena Kánová (TT3) vo svojom prvom vystúpení v Londýne hladko poradila s Kórejčankou Cho Kjoung Hee 3:0. Ján Riapoš, predseda Slovenského paralympijskeho výboru(TT2), zdolal Taliana Vellu 3:0.

Naša hráčka pre portál liptov.sme popísala hrací model: " Prvé dve hráčky podľa rebríčka sa vyhnú zápasom v skupinách, idú priamo do pavúka. Zo šiestich trojčlenných skupín ďalej postúpia iba víťazky, pre ostatné hráčky sa paralympiáda skončí. Hoci som nasadená, bude to boj o každú loptičku, súčasný hrací systém žiadne zaváhanie netoleruje."

Stolný tenis zažil svoju paralympijskú premiéru v Ríme 1960. V roku 1976 v Toronte pribudli už aj stojaci hráči – amputovaní a les autres. Štartujú v ňom všetky druhy telesných postihnutí, pričom športovci sú rozdelení na sediacich (vozičkári) a stojacich. Muži a ženy si merajú svoje sily v súťažiach jednotlivcov a tímov. Tímové súťaže zahŕňajú maximálne štyri dvojhry a jednu štvorhru, ktorá sa podobne ako pri tenisovom Davis cupe hráva uprostred zápasu. Hrá sa maximálne päť setov, v každom do 11 bodov, resp. pokiaľ jeden zo súperov nezíska o dva viac.

Súťaže sa riadia mierne modifikovanými pravidlami medzinárodnej stolnotenisovej federácie, ktoré sa týkajú najmä podania u vozičkárov. Podľa druhu postihnutia (berie sa do úvahy svalová dispozícia, pohybové obmedzenia, rovnováha na vozíku i schopnosť udržať raketu) sú športovci rozdelení do 10 skupín – TT1–10. V prvých piatich súťažia vozičkári, vo zvyšných stojaci.

STOLNÝ TENIS, jednotlivci v skupinách ženy TT3, A-skupina: Kánová – Kyoung-Hee Cho (Kór. rep.) 3:0 (9, 4, 3) muži TT2, B-skupina: Riapoš – Vella (Tal.) 3:0 (10, 6, 8)

ruzomberok24/ tasr/ liptov.sme.sk foto: www.skst.sk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM