Správy

Analýza kvality života: Najlepšie sa žije v Európe, Slovensko však zaostáva!

Americká spoločnosť Boston Consulting Group prišla s vyše 50-stranovou analýzou kvality života vo viac než stopäťdesiatich krajinách. Ako skončila tá naša?

Najideálnejšie podmienky na plnohodnotný život sú v západnej a severnej Európe, Česi obsadili dvadsiate piate miesto, prvá neeurópska krajina – Austrália, je jedenásta. Analytici Boston Consulting Group hodnotili desať aspektov života: ekonomický rast, stabilitu ekonomiky, nezamestnanosť, resp. situáciu na trhu práce, kvalitu zdravotníctva, infraštruktúru vrátane dopravy a internetu, úroveň vzdelania, verejnú správu, kvalitu životného prostredia, príjmové rozdiely medzi obyvateľmi a občianske spoločnosti.

Prvou priečkou a prívlastkom „krajina, kde sú najlepšie podmienky na život“ sa môže pýšiť Nórsko, V prvej trojke je hneď za Holandskom aj ďalší zástupca Škandinávie – Fínsko. Veľká Británia je sedemnásta, USA patrí dokonca až devätnásta priečka. V Ázii hrá prím trinásty Singapur, naopak, jasne najhoršími sú Stredoafrická republika, Čad, Konžská demokratická republika, Guinea-Bissau a Sudán.

PREČÍTAJTE SI: Budeme sa potiť, alebo sa máme báť búrok? Čo nás čaká v druhej polovici leta

Ako je na tom Slovensko?

Podľa výsledkov analýzy sme predbehli Maďarov, Kuvajt i Saudskú Arábiu. Slovensko sa nachádza na 33. mieste tesne za Litvou, Brunejom a Poľskom.

V poradí 99. najľudnatejšia krajina sveta sa približne rovnako umiestnila aj v analýze Social Progress Indexu, inej spoločnosti, ktorá skúma aspekty života po celom svete. Podľa nej sa najlepšie žije v Dánsku, Kanade a vo Švajčiarsku, Slovenská republika je na 31. mieste, pričom jej celkovú známku znižuje hlavne nedostatok pracovných príležitostí, na základe čoho aj upadá celková životná úroveň.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM