Jozef Milan Iné športy

Belanský Lyžiarsky klub obnovil výstup na Ostrô z úcty k SNP a pre radosť detí aj dospelých

Lyžiarsky klub Biely Potok zorganizoval v sobotu ďalší ročník Výstupu na Ostrô, konaného pri príležitosti výročia Slovenského národného povstania. V roku 2005 nadviazal na prerušenú tradíciu týchto výstupov, ktoré sa do roku 1990 konali v réžii bývalého turistického oddielu.

Ilustračný obrázok k článku Belanský Lyžiarsky klub obnovil výstup na Ostrô z úcty k SNP a pre radosť detí aj dospelých
Foto: Jozef Milan

O akcii sme sa rozprávali s vedúcim Lyžiarskeho oddielu Jozefom Mackom.

Tradícia, letná akcia

  • Chceli sme u nás v klubu udržať aj tú turistickú stránku, lebo však v zime prevádzkujeme vlek, ale aj robíme prechod Veľkou Fatrou. Cez leto to však bolo mŕtve, tak sme sa chytili tej dlhoročnej tradície ísť hore na Ostrô. Samozrejme, že sme chceli pokračovať v uctení si ľudí, ktorí padli alebo bojovali v SNP. Prvé roky sme aj pozývali ešte našich domácich žijúcich pamätníkov, s ktorými sme debatovali o povstaleckých časoch, dnes už majú svoje roky.

Vatra a cesta odvahy

  • Posledné roky chodíme na Polianky (pod Ostrô) aj prespať pod stanami.Jeden rok sme tam mali 28 detí. Pred polnocou sa oberieme od vatry, ktorú si večer založíme a ideme aj s deťmi, ktoré sa neboja, hore na vrch. Len s baterkami, to máme ako takú cestu odvahy, hore zapálime symbolický oheň, posedíme chvíľu, vzdáme hold padlým minútou ticha.

Účastníci

  • Na výstup chodieva tak okolo stovky ľudí, tento rok to bolo trochu slabšie, aj my sme váhali, či pôjdeme úplne hore kvôli mimoriadne ďaždivému mesiacu a ťažkému, rozbahnenému terénu. Prídu obvykle aj ľudia z dedín, hlavne z Ludrovej, aj naši rodáci Belani, keď prídu v tomto čase na návštevu domov, tak veľmi radi navštívia tieto miesta.

Robota a detská radosť

  • Od toho roku 2005 každý rok Polianky pokosíme, lebo boli už dosť zarastené – trnky, mladé smrečky – seno tam necháme pre zver, v podstate robíme službu Národnému parku Nízke Tatry; keby sa to nekosilo, za tie roky by to už bola hora. Pri akcii nás držia aj naše decká, ktoré sa na to tešia, že idú niekam pod stany do prírody mimo civilizácie prespať, to je pre ne úplne super.

Lyžiari pripravili pre účastníkov dole pri spodnej stanici vleku nad futbalovým ihriskom Na Močiari chutný guláš aj s občerstvením. Už teraz pozývajú všetkých záujemcov na ďalší ročník.

Výstup na Ostrô 2014
23
Galéria
Foto: Jozef Milan
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM