Boj o prezidentské kreslo pokračuje: TOTO sú postupujúci kandidáti do 2. kola volieb

V prvom kole sa ani jednému z kandidátov nepodarilo získať potrebný počet hlasov, a tak k urnám opäť pristúpime 30. marca.

Ilustračný obrázok k článku Boj o prezidentské kreslo pokračuje: TOTO sú postupujúci kandidáti do 2. kola volieb
20
Galéria
Zdroj: TASR

Do druhého kola postúpili dvaja kandidáti s najvyšším počtom hlasov. Najviac voličských hlasov získali Zuzana Čaputová a Maroš Šefčovič.

Keďže v prvom kole, ktoré sa konalo v sobotu 16. marca nezískal ani jeden z kandidátov nadpolovičnú väčšinu platných hlasov voličov, otvoria sa volebné miestnosti znova 30. marca. Voľby sa budú konať od 07.00 h do 22.00 h.

Narozdiel od prvého kola prezidentských volieb, kde si voliči mohli vybrať spomedzi 13-tich kandidátov, v druhom kole sa budú o váš hlas uchádzať dvaja najsilnejší kandidáti.

Zuzana Čaputová

Právnička a občianska aktivistka Zuzana Čaputová kandiduje na post prezidentky Slovenskej republiky ako kandidátka mimoparlamentnej strany Progresívne Slovensko, v ktorej zastáva post podpredsedníčky. Jej meno sa spája s úspešným bojom proti pezinskej skládke, ktorému sa aktívne venovala 14 rokov.

Zuzana Čaputová, rodená Strapáková, sa narodila 21. júna 1973 v Bratislave. Vyštudovala Právnickú fakultu Univerzity Komenského v Bratislave, ktorú ukončila v roku 1996.

Počas svojej praxe, resp. už od obdobia, keď končila vysokú školu, sa angažovala aj v kauze pezinskej skládky, ktorá sa začala koncom 90. rokov 20. storočia. Len v prvej etape mala mať skládka plochu jedenásť a pol futbalových ihrísk a hĺbku, ktorá sa rovnala štvorposchodovému domu. Najintenzívnejšie obdobie prišlo od roku 2007 počas integrovaného povoľovania skládky a v roku 2008, keď sa konalo najviac verejných protestov. V roku 2013 Najvyšší súd zrušil povolenie na skládku.

V roku 2016 jej udelili prestížnu Goldmanovu environmentálnu cenu, nazývanú aj Nobelova cena za ekológiu. Angažovala sa tiež v zbere podpisov pod petíciu požadujúcu zrušenie Mečiarových amnestií. V septembri 2017 oznámila odchod z tímu Via Iuris a pokračovanie v advokátskej praxi, v rámci ktorej sa aj naďalej venuje environmentálnym témam. Je spoluautorkou viacerých publikácii a členkou celosvetovej siete environmentálnych právnikov ELAW.

Maroš Šefčovič

Podpredseda Európskej komisie (EK) pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič oznámil 18. januára 2019, že sa bude uchádzať o funkciu prezidenta SR. Už 14. januára mu vyjadrilo podporu predsedníctvo strany Smer-SD.

Maroš Šefčovič sa narodil 24. júla 1966 v Bratislave. Absolvoval štúdium na Vysokej škole ekonomickej v Bratislave. V rokoch 1985 – 1990 sa vzdelával na Moskovskom štátnom inštitúte medzinárodných vzťahov.

Právnická fakulta Univerzity Komenského (UK) v Bratislave mu v roku 1994 nostrifikovala diplom a priznala titul doktor práv (JUDr.). Takisto na Právnickej fakulte UK v Bratislave absolvoval v rokoch 1996 – 2000 postgraduálne doktorandské štúdium medzinárodného a európskeho práva, zavŕšené priznaním hodnosti PhD.

Profesionálnu kariéru začínal Maroš Šefčovič na Ministerstve zahraničných vecí Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky (MZV ČSFR) v Prahe v roku 1990 ako poradca 1. námestníka ministra. Potom bol tretím tajomníkom a konzulom na československom veľvyslanectve v Harare (Zimbabwe) a zástupcom veľvyslanca a druhým tajomníkom na veľvyslanectve v kanadskej Ottawe.

V roku 1993 sa stal pracovníkom Ministerstva zahraničných vecí Slovenskej republiky (MZV SR). Pracoval na odbore krajín Európskej únie (EÚ) a Severoatlantickej aliancie (North Atlantic Treaty Organization – NATO) najprv ako referent, neskôr zástupca riaditeľa odboru, bol zástupcom riaditeľa a riaditeľom Kancelárie ministra MZV SR.

Od 8. februára 2010 sa stal Šefčovič eurokomisárom pre medziinštituci­onálne vzťahy a administratívu, a tiež podpredsedom Európskej komisie. V novej EK pod vedením Jeana-Clauda Junckera ostal Maroš Šefčovič podpredsedom a prevzal agendu Energetickej únie.

Nezabudnite si pozrieť aj priloženú fotogalériu.

Boj o prezidentské kreslo pokračuje: TOTO sú postupujúci kandidáti do 2. kola
20
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM