Správy

Boj za zachovanie kalvárie v Ružomberku: REAKCIA primátora na kolujúcu petíciu

Petičiari upozorňujú, že historická pamiatka je ohrozená súkromným developerským projektom. Primátor Igor Čombor načrtol svoje najbližšie kroky.

Ilustračný obrázok k článku Boj za zachovanie kalvárie v Ružomberku: REAKCIA primátora na kolujúcu petíciu
3
Galéria
Zdroj: TASR/Miroslava Mlynárová

V procese revitalizácie a zachovania ružomberskej kalvárie aktívne pôsobia vedenie mesta i poslanci mestského zastupiteľstva. Pre Uviedol to primátor Igor Čombor. Reagoval tak na petíciu za záchranu kalvárie, ktorú spustili miestni aktivisti. Tí upozorňujú, že historická pamiatka je ohrozená súkromným developerským projektom.

O petícii sme vás informovali TU.

Pracovná skupina

Primátor pripomenul, že na februárovom rokovaní mestského zastupiteľstva ho poslanci zaviazali, aby k problematike kalvárie vytvoril pracovnú skupinu. Tvoriť ju mali zástupcovia vedenia mesta, aktivistov a cechu architektov.

„Táto skupina je už zriadená, mala aj pracovné stretnutie. Zo stretnutia vyplynulo rokovanie s investorom – budeme sa snažiť vyjednať so spoločnosťou CPI rôzne možnosti a zmeny pri posune investičného zámeru. Cieľom je zväčšiť ochranné pásmo kalvárie oproti plánovanému stavu,“ povedal Čombor.

Rokovanie s investorom

Ružomberský primátor zdôraznil, že s investorom nebude rokovať sám, na stretnutí sa podľa jeho slov zúčastnia aj zástupcovia, ktorých odsúhlasila pracovná skupina. „Zváži sa aj možnosť rokovať o ďalších alternatívach a stavebných a terénnych úpravách. Tie zabezpečia, aby bol čo najviac zachovaný historický charakter kalvárie,“ dodal Čombor. Rokovanie sa podľa neho má uskutočniť 11. marca.

Verejnú petíciu za záchranu ružomberskej kalvárie spustili aktivisti v týchto dňoch. Upozornili, že pamiatka je ohrozená výstavbou vilových domov v jej tesnej blízkosti. Projekt 12 bytoviek má stáť vo vzdialenosti desať metrov od najbližších kaplniek – zastavení kalvárie.

Klasicistickú kalváriu nad mestom tvorí 14 zastavení krížovej cesty a kostolík Povýšenia svätého Kríža. Myšlienka jej vzniku je spojená s menami niekdajších ružomberských cirkevných predstaviteľov – farára Jána Nepomuka Záhoru a Andreja Kučmu. Začiatok výstavby sa datuje do druhej polovice 19. storočia. Ide o najstaršiu kalváriu na Liptove.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Aktuality z Liptova

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM