Správy

Budúce mamičky sa potešia: Ružomberská gynekológia má nový 4D ultrazvuk

Vojenská nemocnica v Ružomberku zakúpila pre gynekologicko-pôrodnícku kliniku nový prístroj. V čom všetko bude nápomocný?.

Ilustračný obrázok k článku Budúce mamičky sa potešia: Ružomberská gynekológia má nový 4D ultrazvuk
Zdroj: Unsplash.com

Ústredná vojenská nemocnica (ÚVN) v Ružomberku zakúpila pre gynekologicko-pôrodnícku kliniku nový 3D/4D ultrazvuk. Prístroj umožňuje posunúť diagnostiku z druhého trimestra tehotenstva do obdobia prvého trimestra. Už v 11. až 12. týždni tehotenstva tak lekári vedia zhodnotiť základnú morfológiu srdca a diagnostikovať niektoré vrodené poruchy plodu, ako je napríklad Downov syndróm. Nemocnica o tom v pondelok informovala na sociálnej sieti.

Vďaka novénu ultrazvuku vieme včas oboznámiť matku s vrodenou poruchou plodu. Vieme mamičke povedať, či je alebo nie je zlučiteľná zo životom, či je to operovateľné a dávame tak matke možnosť sa rozhodnúť, čo s tehotnosťou ďalej. Môže sa rozhodnúť, či podstúpi prerušenie gravidity alebo sa rozhodne donosiť bábätko. Ak sa rozhodne pre donosenie, vieme plod ďalej lepšie manažovať,“ vysvetlil prednosta Gynekologicko-pôrodníckej kliniky ÚVN Juraj Ondrejka.

Nový prístroj nezobrazuje len povrch telíčka, ale dokáže vidieť aj dovnútra. „Tento ultrazvuk už dokáže čiastočne sekvenovať na spôsob CT alebo MRI. Nedokáže si zosnímať celé telíčko, ale keď vidím oblasť, ktorá sa mi nezdá, viem si to do stroja uložiť a následne s tým ďalej pracovať. Stroj dokáže otáčať roviny, ale aj odfiltrovať isté časti,“ povedal prednosta.

Prínos nového prístroja vidia lekári aj v diagnostike gynekologických ochorení, ako napríklad nádory malej panvy. „V diagnostike sa začína preferovať morfológia tumoru – presná sonograficky diagnostikovateľná štruktúra. A to tento prístroj umožňuje,“ dodal Ondrejka.

Ultrazvuková technológia, ktorá nahradila desaťročný prístroj, prináša pre budúcich rodičov okrem kvalitnej diagnostiky aj možnosť prvého 4D vizuálneho kontaktu s ešte nenarodeným dieťatkom. Cez príjmovú ambulanciu sa matky budú môcť objednať na vyšetrenie od 1. júna 2021.

Aktuálne zo Slovenska:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM