Martin Sýkora Iné športy Šport

Cesta okolo Tatier bude pokračovať: Budúci rok začne ďalšia etapa

Práce na vytvorení cyklochodníka okolo Vysokých Tatier budú pokračovať už budúci rok. Slováci potiahnu od Ždiaru ku Kežmarku, Poliaci až k Nowemu Targu.

Ilustračný obrázok k článku Cesta okolo Tatier bude pokračovať: Budúci rok začne ďalšia etapa
Foto: Združenie Euroregión Tatry

Vlajkový projekt týkajúci sa realizácie II. etapy Historicko – kultúrno – prírodnej cesty okolo Tatier bol schválený. Znamená to, že na jar 2017 sa bude môcť začať s výstavbou ďalších cyklistických úsekov na poľskej a slovenskej strane Cesty okolo Tatier, ktorá je strategickým projektom Euroregiónu „Tatry“.

Pribudnú desiatky kilometrov cyklotrás

Vo vlajkovom projekte bude vybudovaných ďalších 60 km cyklistických trás a infraštruktúra pre cyklistov. Na poľskej strane bude chodník pokračovať od mesta Nowy Targ na východ cez Gminu Szaflary, Gminu Nowy Targ, Gminu Łapsze Niżne až k hraničnému prechodu Kacwin – Veľká Franková. Rovnako na slovenskej strane bude dokončená hlavná trasa Cesty okolo Tatier a vznikne kompletný cyklistický úsek od hranice Chocholów – Suchá Hora na západ až po hranicu Kacwin – Veľká Franková na východe.

„Na slovenskej strane budú partneri pokračovať vo výstavbe cyklistických trás od Ždiaru v smere na Tatranskú Kotlinu a Spišskú Belú, ďalej do Kežmarku. Okrem toho na Slovensku vzniknú ďalšie úseky Cesty okolo Tatier v Liptovskom Mikuláši, Trstenej a úsek Hniezdne – Stará Ľubovňa. To znamená, že partneri doplnia a napoja jednotlivé úseky Cesty okolo Tatier, vybudované v predchádzajúcom období,“ uviedla Radoslava Krafčíková, poverená zastupovaním riadenia Združenia Euroregión Tatry.

Nový cyklistický chodník
19
Galéria

Spojenie histórie, kultúry a jedinečnej prírody

V rokoch 2014 – 2015 vzniklo približne 100 km cyklistických trás v rámci prvej etapy Cesty okolo Tatier. V druhej etape vznikne vyše 160 km cyklistických trás. Všetky cyklistické trasy boli pripravené na samostatných cestách pre cyklistov, väčšinou s asfaltovým povrchom, ako je tomu na už existujúcej tatranskej ceste. Tie umožnia bezpečnú jazdu na bicykli po pohraničí a spoznávanie miest s jedinečnými historickými, kultúrnymi a prírodnými hodnotami.

PREČÍTAJTE SI AJ: Cyklisti pod Tatrami majú dôvod na radosť: Kežmarčania vybudujú ďalšie cyklokilometre

„Partneri projektu sa postarali aj o zabezpečenie doplnkovej infraštruktúry, ktorá bude slúžiť cyklistom. Vybuduje sa 15 odpočívadiel s vybavením, stojany na bicykle, samoobslužné servisné stojany. V Nowom Targu, v mieste spojenia I. a II. etapy Cesty okolo Tatier pri železničnej stanici bude vybudované bezplatné parkovisko pre cyklistov typu „park and ride“,“ dodala Krafčíková.

Foto: Združenie Euroregión Tatry

Aktivita začne na začiatku r. 2017

Investičné aktivity sa začnú realizovať už na jar 2017, plánovaný koniec projektu je na jeseň 2018. Výške projektu je cca 6 mil. eur. Vo vlajkovom projekte spolupracuje 9 samospráv – 4 poľské (mesto Nowy Targ, Gmina Nowy Targ, Gmina Łapsze Niżne, Gmina Szaflary) a 5 slovenských (mestá Kežmarok, Spišská Belá, Liptovský Mikuláš, Stará Ľubovňa, Trstená).

PREČÍTAJTE SI AJ: Na bicykli do Poľska: Spišská Belá buduje ďalšie kilometre cyklochodníkov

Vedúcim partnerom a inštitúciou, ktorá bude zodpovedná za koordináciu a riadenie projektu je Európske zoskupenie územnej spolupráce TATRY, ktorého zakladateľmi sú na poľskej strane Zväzok Euroregión „Tatry“ so sídlom v Nowom Targu a na slovenskej strane Združenie Euroregión Tatry so sídlom v Kežmarku

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM