Rôzne

Chata pod Rysmi čaká na kolaudáciu: Bude koncom septembra

Chata od Rysmi je momentálne najmodernejšia vysokohorská chata u nás. Slávnostné otvorenie zrekonštruovanej chaty sa uskutoční v závere septembra.

Ilustračný obrázok k článku Chata pod Rysmi čaká na kolaudáciu: Bude koncom septembra
Zdroj: Webnoviny.sk

„V súčasnosti prebieha koaludačné konanie, ktoré sa začalo už v závere roka 2012, ale pre nepriaznivé poveternostné podmienky, a neskôr dovolenkové obdobie, bolo prerušené. V pondelok bola technická obhliadka stavby a pokračovať bude po zdokladovaní certifikátov. Keď všetko dobre dopadne, chata bude skolaudovaná,“ uviedol Ladislav Gancarčík, poverený zástupca Klubu slovenských turistov a Slovenského horolezeckého spolku James za rekonštrukciu Chaty pod Rysmi.

Celkové náklady na rekonštrukciu vyčíslil Gancarčík na 600 000 eur. Približne polovicu získali majitelia chaty od štátu. Ďalšiu časť investovali Klub slovenských turistov a spolok James a časť prostriedkov získali z darov.

Rekonštrukcia chaty sa začala v júni 2010. „Chata je prestavaná z útulne na modernú vysokohorskú chatu,“ uviedol Gancarčík. Nová Chata pod Rysmi spĺňa podľa neho minimálne európske štandardy pre vysokohorské chaty. Momentálne je najmodernejšou vysokohorskou chatou u nás. Hoci atmosféru starej chaty bude ťažké nahradiť, Gancarčík predpokladá, že chatár Viktor Beránek urobí všetko pre to, aby chate zostala neopakovateľná atmosféra, akú mala pred rekonštrukciou.

Čo je hlavný rozdiel v porovnaní so starou, je modernosť, väčšie priestory pre turistov v jedálni i nocľahárni, ale i väčšie a modernejšie priestory pre personál. To, čo sa nezmenilo ani na novej chate, je panoramatický drevený záchod s výhľadom na Vysoké Tatry. Personál chaty má vlastné sociálne zariadenie. Súčasťou vybavenia chaty je aj čistiareň odpadových vôd.

Keďže chatu v minulosti ohrozovali lavíny, pri rekonštrukcii sa myslelo aj na protilavínové zábrany. „Nová chata by mala staticky vyhovovať aj náporom lavíny, je tu železobetónový skelet s nábehovým štítom. Veríme, že to vydrží,“ uviedol Gancarčík. Novinkou v novej chate je aj elektrická energia, ktorá sa v chate vyrába pomocou fotovoltaických panelov. Petrolejky však aj naďalej zostali na chate, keďže elektrina vyrábaná pomocou panelov nestačí pokryť celú potrebu prevádzky chaty.

Ubytovacia kapacita zrekonštruovanej Chaty pod Rysmi sa nezvýšila. Zostala na úrovni 14 lôžok. „Zlepšili sa podmienky pre núdzové ubytovanie turistov a zlepšili sa podmienky pre ubytovanie personálu. Teraz má chatár svoju izbu a svoju izbu má aj personál," uviedol Gancarčík.

Ani po rekonštrukcii nebude chata otvorená celoročne. Podľa súčasne platného Návštevného poriadku Tatranského národného parku sa na chodník k chate vzťahuje sezónna uzávera značkovaných chodníkov od 1. novembra do 15. júna. „Sú tam snahy sprístupniť chatu aj v inom období, ale to všetko musí riešiť návštevný poriadok,“ povedal Gancarčík. Ak by aj došlo k zmene návštevného poriadku, Gancarčík nepredpokladá, že chata bude prevádzkovaná celoročne vzhľadom na náročné podmienky, v akých stojí. Kolaudácia chaty sa koná v roku, kedy si chata pripomína 80 rokov od otvorenia v roku 1933.

Foto: ilustračné, sita

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM