Dôležitá tlačovka v Ivachnovej: Rizikové mäso z Poľska sa dostalo slovenských škôl a reštaurácii

Na brífingu v Ivachnovej bolo potvrdené, že rizikové mäso z Poľska sa dostalo aj do slovenských škôl a reštaurácii.

Aktualizované Tomáš Batiz
Ilustračný obrázok k článku Dôležitá tlačovka v Ivachnovej: Rizikové mäso z Poľska sa dostalo slovenských škôl a reštaurácii
Zdroj: TASR

Takmer tristo kilogramov mäsa z chorého hovädzieho dobytka z Poľska bolo distribuovaných do reštaurácií a škôl na Slovensku. Na brífingu v Ivachnovej o tom vo štvrtok informoval ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) Jozef Bíreš.

Dodávky mäsa z inkriminovaného poľského bitúnku mali traja spracovatelia na východe Slovenska – v Bardejove, Gaboltove a Bidovciach. Podľa Bíreša jedna z týchto prevádzok ani nebola schválená. Na základe distribučného listu je deklarácia, že všetko mäso išlo do zariadení verejného stravovania. „Systém garancie poľského mäsa znovu stratil na hodnote. Nie je to prvýkrát. Ťažko povedať, či títo traja dovozcovia prijali mäso preto, lebo ich oslovila cena, ale určite to nebola zdravotná bezpečnosť a kvalita mäsa,“ povedal ústredný riaditeľ ŠVPS.

Dodal, že informácie už posunuli Úradu verejného zdravotníctva SR, ktorý ich prešetruje. Spätnú väzbu zatiaľ nemajú. „Veľmi ma mrzí, že to išlo do verejného stravovania. Najmä ma mrzí to, že je tam citlivá skupina detí, ktoré toto mäso konzumovali,“ skonštatoval Bíreš.

Slovenský agrorezort hneď po zverejnení škandalóznych informácií o poľskej hovädzine spustil cielené kontroly spracovateľských prevádzok a vyslal na cesty potravinových a veterinárnych inšpektorov. Tí kontrolujú vozidlá prepravujúce mäso. Stanovištia veterinárnych inšpektorov na severe Slovenska vo štvrtok v noci kontrolovala aj šéfka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Gabriela Matečná (SNS). „Ukázalo sa ako správne, že Slovenská republika začala hneď v utorok (29. 1.) robiť kontroly napriek tomu, že zodpovedné poľské orgány informovali, že toto mäso sa nevyváža do členských krajín. Spotrebiteľom odporúčam zastaviť konzumáciu poľskej hovädziny vzhľadom na to, že dôveryhodnosť poľských veterinárnych úradov je zdiskreditovaná. Siahnite radšej po slovenskom mäse, ktoré je plne pod kontrolou,“ uviedla.

Podľa Matečnej sa mäso z inkriminovaného bitúnka dostalo do deviatich krajín Európskej únie. Okrem Slovenska aj do Maďarska, Estónska, Fínska, Francúzska, Litvy, Portugalska, Rumunska, Španielska a Švédska. Ministerka na brífingu zároveň avizovala, že v piatok 1. februára sa stretne s poľským veľvyslancom na Slovensku, aby ozrejmil celú situáciu.

Na Slovensku sa ročne vyprodukuje takmer 27.000 ton hovädzieho mäsa. V roku 2018 sa ku nám doviezlo viac ako 12.000 ton hovädzieho mäsa, najmä z Poľska, Česka, Nemecka, Holandska a Írska.

foto: Ilustračné

Zdroj: TASR