Petra Janigová Basketbal

Dramatický rok basketbalovej Ruže

Uplynulých dvanásť mesiacov bolo pod deravými košmi poriadne divokých. Ešte v januári bili nad Koniarňou hromy – blesky, no v decembri už bol dôvod na úsmev – Ružomberok postúpil do osemfinále FIBA cupu.

Počas roka 2011 prešli cez ružomberskú palubovku dve polovice dvoch sezón. Tá prvá mala mimoriadne strhujúci priebeh – ešte v januári bolo družstvo na čele s trénerom Kurillom preklínané a o štyri mesiace neskôr by už fanúšikovia nosili svoju Ružu na rukách. S príchodom prepotrebných posíl zo zahraničia sa MBK odlepil zo šokujúco nízkeho piateho miesta. Nasledovala šnúra víťazných zápasov, jednoznačné vyradenie Popradu zo semifinále a bolo tu extraligové finále. Sem sa Ružomberok dostal po ročnej odmlke, keďže minulý rok bojoval „iba“ o bronz. Aj táto séria ale dopadla ako sedem predošlých a majstrovské medaily si zobrali košickí Dobrí Anjeli. Titul teda opäť zostal na východe, no ružomberské striebro si zaslúžilo potlesk, pretože tak náročnú sezónu si veru už dlho nikto nepamätal.

Po lete sa znovu začal boj o financie do rozpočtu a tiež zháňanie nových posíl, keďže káder opustilo hneď niekoľko pilierov. Tohoročné nákupy ale neboli len tak hocijaké, čo potvrdilo hneď prvé meno, ktoré sa pod Čebraťom objavilo. Hviezdna strelkyňa z Nitry Carmen Guzmanová odštartovala sériu ďalších vydrených príchodov. Okrem nej sa na najbližšiu sezónu stali Ružomberčankami aj rozohrávačka Zuzana Brezániová, pivotka Kamila Štepánová, skúsenosti priniesla Švédka Ann Anderssonová a naspäť sa po rokoch vrátila Lucia Lásková. Novo vyskladaný tím si jazdu cez okresanú extraligu vychutnával, bez Nitry, Prešova a Banskej Bystrice boli jediným súperom vicemajstra iba Košice. Kráľovné z východu raz dokonca ležali na lopatkách, v októbri vyhrali v Koniarni iba trojkou v posledných sekundách. Parádnu jeseň síce dievčatá ukončili nádielkou v Košiciach, oveľa dôležitejšie ale bolo, že zatiaľ úradujú v európskom FIBA cupe. Vo vyrovnanej základnej skupine dokázali poraziť Partizan Belehrad, Basket Landes a Helios VS Basket a do vyraďovačky išli z prvého miesta. V šestnástke najlepších tímov európskej súťaže číslo dva im umiestenie pridelilo turecký tím Optima Ted Ankara.

V novej sezóne to bude pre Ružomberok zatiaľ najdôležitejšie stretnutie, prvý zápas play – off odohrá 12. januára na domácej palubovke. Ešte predtým (6. – 8. januára) sa MBK predstaví v Poprade na Slovenskom pohári, kam sa tento rok klub prihlásil. Na turnaji ale bude Ruža vystupovať ako béčko, keďže tím bude zložený z mladých hráčok a povedie ho Jozef Bučák.

Fotogaléria zo zápasu s Basket Landes

Basket ženy RK
13
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM