Ivana Milanová Kultúra Rôzne Správy

EKOTOPFILM v Ružomberku: Festival s 43. ročnou tradíciou

Jedno z najväčších a najnavštevovanejších podujatí si môžete vychutnať aj v našom meste. Navštívilo ho už viac ako 1 milión návštevníkov.

Ilustračný obrázok k článku EKOTOPFILM v Ružomberku: Festival s 43. ročnou tradíciou
2
Galéria
Zdroj: slovakregion.sk

Ekotopfilm je svojou 43. ročnou tradíciou najstarším podujatím tohto druhu na svete. Vytvoril viac ako 5000 partnerstiev vo viac ako 58 krajinách sveta. Je najväčším festivalom svojho duhu v rámci SR. Navštívilo ho už viac ako 1 milión návštevníkov. Filmový festival Ekotopfilm dokázal výnimočne spojiť na jednej platforme verejný, súkromný a tretí sektor v problematike trvalo udržateľného rozvoja. Stalo sa z neho jedno z najväčších a najnavštevova­nejších podujatí.

V Kino Kultúra v Ružomberku si môžete pozrieť Ekotopfilm 2016 už túto stredu (23. 11.) od 17:00 hod. Vstup je zdarma a pripravený je tento program.

Program:


17:00 Špinavé zlato /DE, 29 min.,ČD/

V obchode so zlatom má Švajčiarsko vedúce postavenie na trhu. Štyri najväčšie rafinérie zlata sú práve vo Švajčiarsku. Hlavným obchodným argumentom je záruka, že zlato pochádza z nespochybni­teľných zdrojov. Ale pochybnosti stále sú. Peru je jedným z najdôležitejších dodávateľov zlata pre švajčiarske rafinérie. Aký pochybný je vlastne celý medzinárodný biznis zo zlatom?

17:35 Jedovaté podozrenie /DE, 45min,SD/

Ethoxyquin je konzervant používaný v krmivách, ktorý sa dostáva do ľudského organizmu cez mäso, ktoré konzumujeme. Vplyvy tejto látky nie sú dobre známe. Ale to, čo doposiaľ vieme, je alarmujúce. Špeciálny test, ktorý je unikátny a jedinečný, dokazuje prítomnosť tejto chemickej látky v materskom mlieku a ľudskom tukovom tkanive. Ďalšia štúdia dokazuje, že poškodzuje genetický materiál. A čo si o tom myslia úrady a výrobcovia krmív?

18:30 Diskusia – Záchranná stanica v Zázrivej

Cieľom prednášky je priblížiť aktivity pracovníkov v Záchrannej stanici. Krátky dokumentárny film o stanici poukáže na problematiku záchrany živočíchov, o realizovaných projektoch, a tiež aj o bežnom živote stanice. V diskusii je možné podrobnejšie prebrať príčiny poranení a spôsoby liečenia. Hostia: Metod Macek

19:15 Ako sa zrodil prales /AT, 52 min., SD/

Film, ktorý vznikal tri roky, odhaľuje veľmi zložité partnerské vzťahy medzi rastlinami, hmyzom a živočíchmi, ako aj evolučnú kreativitu a inteligenciu stromov. Úžasné zábery nás prenesú hlboko do odľahlých lesov rakúskeho národného parku Kalkalpen. Je to najrozľahlejšia divočina v Alpách. Človekom nerušená divoká príroda je už takmer štvrť storočia v rukách dramatického cyklu rastu a rozkladu, ktorý neochvejne vládne tejto jedinečnej krajine.

Zdroj: YouTube.com

20:15 Ulin /UK, 17 min.,ČD/

Rýchlosť, akou sa posledných päťdesiat rokov lynčujú bornejské nížinné pralesy, nemá obdoby. Domorodá komunita Dayak žije v absolútnej harmónii s neuveriteľnou biodiverzitou prírody, v centre tak veľmi ohrozených stromov ulin, ktorých drevu sa tiež vraví „železné drevo‘‘. Ťažobné spoločnosti, ktoré zničili značnú časť krehkej biodiverzity, sa zatiaľ darí držať na uzde, ale lesy ohrozuje nová hrozba – plantážne spoločnosti.

Zdroj: YouTube.com

20:35 Mikropôrod /UK, 55 min.,SD/

Dvanásť svetových vedeckých kapacít sa pozerá cez mikroskop na pôrod celkom iným spôsobom. Ozrejmujú dôležitosť nášho mikrobiómu, triliónu baktérií, ktoré obývajú naše telo. Film odhaľuje najnovšie výskumy, ktoré tvrdia, že existuje veľmi úzke okno na optimálne „zasiatie a vyživenie" mikrobiómu novorodenca. Toto okno sa týka pôrodu. Ak ho prepasiete, dôsledky môžu byť viditeľné neskôr na celoživotnom zdravotnom stave našich detí, či ďalších generácií.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Ekotopfilm
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM