Rôzne

Fakulta zdravotníctva KU má skvelých študentov - budúcich záchranárov

Na konci marca študenti urgentnej zdravotnej starostlivosti z Fakulty zdravotníctva Katolíckej univerzity zahviezdili na súťaži zdravotníckych záchranárov Spolupráca - komunikácia- zodpovednosť Lešť 2014. Podujatie bolo zamerané na organizáciu zásahu pri nehodách s hromadným postihnutím osôb.

Ilustračný obrázok k článku Fakulta zdravotníctva KU má skvelých študentov - budúcich záchranárov
Zdroj: Dnes24.sk

Ružomberskí študenti získali prvé a druhé miesto v kategórii posádok bez lekára a zároveň v absolútnom poradí medzi študentmi a profesionálnymi záchranármi z praxe. „Počas súťaže riešili naši študenti sedem nehôd s hromadným postihnutím osôb, dve modelové situácie boli v noci a päť cez deň. Išlo doslova „o krst ohňom“. Nočnou modelovou situáciou bolo napríklad teroristické zajatie 96 figurantov, ktorých následne vyslobodzovala protiteroristická jednotka. Súťažiaci a figuranti boli doslova „v priamej“ paľbe medzi útočníkmi a záchrancami,“ približuje tajomník Katedry urgentnej zdravotnej starostlivosti FZ KU Imrich Andrási.

V priebehu súťaže museli účastníci čeliť napríklad aj chemickému nešťastiu, ktoré zapríčinila zrážka cisterny s osobným vlakom, ale tiež následkom zemetrasenia a zrútenia sa budovy či pádu lietadla v nedostupnom horskom teréne.

Fakultu zdravotníctva úspešne reprezentovali tri posádky: Imrich Horňák a Stano Bodnár, Terézia Jankurová a Ján Živčák, Mária Bernathová a Tomáš Kula. Prváci a druháci robili figurantov pre zúčastnených súťažiacich z Čiech, Rakúska, Írska a Slovenska. „Celkový počet našich študentov, ktorí sa zúčastnili na konferencii a súťaži bol 65. Našim poslucháčom ďakujeme za skvelú reprezentáciu a prajeme veľa ďalších úspechov,“ želá Imrich Andrási.

zdroj: KUZS FZ KU

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM