Jozef Milan Kultúra

Festival outdoorových filmov v kine Kultúra

V priestoroch kina Kultúra bol v stredu večer, 16.novembra 2011, primátorom mesta Jánom Pavlíkom slávnostne otvorený 9.ročník Medzinárodného festivalu outdoorových (exteriérových a adrenalínových, cestopisných) filmov.

Samotnému otvorenie predchádzala diskusia s hosťami. Riaditeľ festivalu Jiří Kráčalík vysvetlil , že ide o putovný a súťažný festival, ktorý sa tohto roku koná v dvadsiatich štyroch mestách Českej republiky a dvoch na Slovensku- v Ružomberku a Lipt.Hrádku. Do prehliadky filmov o výnimočných výkonoch človeka v boji s prírodou, ktorá trvá dva a pol mesiaca, bolo prihlásených 110 filmov a do užšej súťaže vybratých 16 snímkov. Prekročením česko-slovenskej hranice získal festival – podľa jeho riaditeľa -ďalší rozmer.

Čestným hosťom festivalu bol legendárny jachtár českého pôvodu Richard Konkolski, ktorý viackrát úplne sám oboplával zemeguľu . „Adrenalín vo mne jednoducho je. Od detstva som túžil prežiť všetko, čo som uvidel na filmovom plátne. Začal som jachtingom, splavoval rieky, chodil po horách, lyžoval. Nestačilo mi to a napokon som sa vydal na moria a oceány. Dúfam, že tieto filmy prebudia túžbu po dobrodružstve vo všetkých, ktorí si tento jedinečný festival nenechajú ujsť,“ skonštatoval Richard Konkolski, 68-ročný rodák z Bohumína žijúci v americkom Newporte.

Zaujímavé informácie porozprával prítomným aj Vladimír Šedek – náčelník Horskej záchrannej služby Veľká Fatra. S krátkym folklórnym programom vystúpili sólisti SZUŠ ľudového tanca a hudby pod vedením Vladimíra Struhára.

Súťažné filmy sú premietané vo štvrtok a v piatok, 17.a 18.novembra, vždy o 16. a 18.hod. Vstupné na každý blok je 3,00€. Bližšie informácie získate na www.ruzomberok.eu. Dnes o 18.hod. bude v slovenskej predpremiére premietnutý najnovší film Pavla Barabáša Železná diera.

Zdroj: TASR(časť textu)

RK-2011-Festival outdoor.filmov
8
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM