Slávka Kellová Rôzne

FOTO: Obnova skvostu. Vzácnemu kostolu menia strechu

Vzácny artikulárny drevený kostol vo Svätom Kríži, ktorý je najväčšou stavbou tohto druhu nielen na Slovensku, ale aj v strednej Európe, prechádza významnou rekonštrukciou. Tento rok si veriaci pripomenú taktiež 30. výročie prenesenia kostola z obce

Rekonštrukciou prechádza strešná šindľová krytina, ktorá bola v zlom stave až do takej mieri, že hrozilo poškodenie interiéru kostola. Na odporúčanie Krajského pamiatkového úradu v Žiline sa teda tunajší veriaci pustili do jej celkovej výmeny. „Práce budú prebiehať v dvoch etapách. Od začiatku augusta do konca kalendárneho roka vymeníme šindle na južnej strane kostola. V roku 2013 bude dokončená výmena šindľov na zvyšnej strane strechy, ako aj na veži kostola,“ opisuje plány rekonštrukcie zborový farár Daniel Baláž.

Rozsiahla a technicky náročná úprava si pýta veľké finančné investície. Predbežne sú vyčíslené na 80 – 85 000 eur. **„Zbor má nejaké svoje zdroje a dostali sme aj dotáciu od Ministerstva kultúry vo výške 20 000 eur, ktoré musíme tento rok preinvestovať. Na budúci rok musíme zohnať zhruba 40 000 eur. Čaká nás preto oslovovanie podnikateľov či sponzorov, ktorým nie je ukradnuté kultúrne a duchovné dedičstvo,“ **pokračuje Daniel Baláž.

Kostol je posledným, nepochybne najvýznamnejším umeleckým prejavom slovenskej drevenej cirkevnej architektúry. Pôvodne bol postavený v obci Paludza v roku 1693, neskôr ho dostavali v roku 1774. Kapacitne pojme približne 6 000 ľudí. V dôsledku výstavby vodného diela Liptovská Mara bol rozobratý a na súčasné miesto prenesený a postavený v roku 1982.

**Veriaci si teda tento rok pripomenú 30. výročie premiestnenia a posvätenia kostola, ako aj 90. výročie posvätenia troch zvonov – Viera, Láska a Nádej – na kostole. Slávnostné služby Božie sa budú konať v nedeľu 26. augusta. **

svaty_kriz
10
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM