Jozef Milan Kultúra

FOTO: Postaviť máj nie je len tak...

Tí z nás, ktorí to nezažili, si môžu ťažko predstaviť, čo to dá námahy a aj šikovnosti postaviť máj... Fotodokumentácia z Bieleho Potoka presvedčí.

Tomáš Karnek bol a vlastne stále ešte je richtárom Fašiangovej bursy 2012 na Bielom Potoku. Pod jeho vedením postavili v noci z 30.apríla na 1.mája belanskí bursovníci spolu 18 májov, z toho 15 „svojim“ bursovníčkam a po jednom pred kostolom, na moste a na Vlčom dvore.

„Jeden deň sme makali v hore a zhruba pol dňa pri lúpaní májov. So stavaním sme začali večer o siedmej a skončili ráno o tretej“, //približuje richtár. Okrem toho chlapci obehli celú dedinu a do každej brány vsunuli tkz. májku – zelenú vetvičku so stužkami, aké sú na vrcholcoch májov. //„Túto nedeľu (6.5.) budeme chodiť po dedine "so šabľou“( t.j. železný ražeň na napichnutie slaniny, …), aby sme sa spevom pripomenuli a niečo vybrali", dodáva Tomáš Karnek.

V 15. storočí bolo postavenie mája znakom vážneho záujmu o dievča, ba za určitých okolností mohlo nadobudnúť právny význam. Svedčí o tom rozhodnutie cirkevného súdu v Čechách, ktorý v roku 1422 uznal právoplatnosť manželstva na základe sľubu lásky a vernosti a postavenia mája. Kto vie, či niektorý máj je niečo viac, ako len darom bursovníkov bursovníčkam. Každopádne máje môžu potešiť nielen obyvateľov Bieleho Potoka.

Foto: Monika Kenderová zdroj: www.slovakia.travel.sk

RK maje
11
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM