Jozef Milan Rôzne

FOTO z operačnej sály: Chirurgovia ÚVN-ky operujú presnejšie a bezpečnejšie

Chirurgovia v Ústrednej vojenskej nemocnici SNP Ružomberok FN, ako jedni z mála na Slovensku, už niekoľko mesiacov pracujú s revolučným prístrojom – 3D laparoskopickou vežou. V utorok nemocnica umožnila novinárom, aby sa zúčastnili jej predvedenia priamo na operačnej sále.

Ilustračný obrázok k článku FOTO z operačnej sály: Chirurgovia ÚVN-ky operujú presnejšie a bezpečnejšie
Foto: Jozef Milan

„3D laparoskopia predstavuje prelom v oblasti chirurgie, pretože umožňuje reálne priestorové videnie. Ide o úplne inú dimenziu. Je to ako sadnúť si zo starého auta do nového. Chirurg počas operácie, vidí presné detaily orgánov, ciev či iných štruktúr a dokáže sa medzi nimi bez problémov pohybovať,“ hovorí Viliam Kubas, prednosta Chirurgickej kliniky. Zariadenie predstavuje revolučnú novinku, ktorá operatérovi umožňuje vnímať hĺbku operačného poľa a vidieť viac detailov, ako doteraz. Bežné laparoskopické prístroje, totiž ponúkajú iba plošný obraz.

Operácia s 3D laparokopickou vežou prebieha klasickým spôsobom ako bežná 2D operácia, rozdiel je však vo výstupe monitora. S pomocou špeciálnych okuliarov, ktoré si chirurg nasadí, vstupuje do hry trojrozmernosť. Vysoké rozlíšenie FULL HD monitora významne napomáha operatérovi rozpoznať, uchopiť a oddeliť aj veľmi jemné tkanivá a štruktúry. Vďaka presne zobrazeným detailom je preto práca s týmto prístrojom jednoduchšia, presnejšia a bezpečnejšia. To prispieva k zníženiu možných komplikácií počas operácie a zároveň skracuje operačný čas.

Ústredná vojenská nemocnica SNP Ružomberok FN sa už niekoľko rokov snaží udržať medzi najlepšími nemocnicami na Slovensku, čoho predpokladom je poskytovať široký záber kvalitných zdravotníckych výkonov na najvyššej úrovni. „Aby toto všetko bolo možné, je potrebná neustála snaha o skvalitňovanie zdravotnej starostlivosti, čoho súčasťou je aj pravidelná obnova zdravotníckej techniky a prístrojov na jednotlivých pracoviskách,“ povedal Jozef Ježík, riaditeľ ÚVN. Zakúpenie pristroja v cene 165 000 eur bol financované z vlastných zdrojov nemocnice.

ÚVN Ružomberok je momentálne jedinou nemocnicou v regióne a jednou z troch na Slovensku, ktorá disponuje týmto špičkovým zariadením. Prvú operáciu s jeho pomocou vykonali ružomberskí chirurgovia 5. marca 2015. Išlo o ľavostrannú slabinovú prietrž a žlčník. Odvtedy už bolo s použitím tejto technológie operovaných 278 pacientov. Vôbec prvá laparoskopická operácia v Ružomberku bola vykonaná v roku 1993. Išlo o operáciu žlčníka.

Zdroj: Petra Dišková, tlačový hovorca ÚVN; foto: rk24;

3D laparoskopická veža v ÚVN Ružomberok
18
Galéria
Foto: Jozef Milan
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM