Jozef Milan Kultúra

FOTOGALÉRIA: Exotický večer v kine Kultúra

Ružomberské kino zažilo v sobotu podvečer výnimočné defilé orientálnej muziky, ženských odevov, tanečných rekvizít, ale predovšetkým skupinových a sólových ženských tancov. Konala sa ORIENT SHOW.

Tanečná skupina Orientalico, ktorú vedie Bibiána Hlaváčová, pripúšťa, že na nás Európanov často pôsobí táto hudba zložito a čudne, pretože sa v nej používa úplne iný systém tónov a iné rytmy, než na aké sme zvyknutí. Orientálnou hudbou sa medzi nadšencami rozumie hudba indická, čínska, japonská, kórejská, vietnamská, egyptská a arabská. Orientalico pre potreby vlastných choreografií orientálneho resp. brušného tanca vychádza predovšetkým z hudby arabskej.

„Mne sa to páči, lebo je to exotika. A to, čo je výnimočné, to majú ľudia radi, to ich zaujíma. A keď to niekto vie dobre spraviť, tak to má zmysel,“ povedal Branislav Hlaváč, muzikant, učiteľ a manžel hlavnej protagonistky súboru, ktorý spolu s tromi partnermi ako Musica Orientalica hrali pár vecí naživo. „Mňa osobne táto muzika oslovila rytmom, ja som muzikant a práve v orientálnej hudbe je podstatná zložka rytmus, melódia je jednoduchá, ale oni majú veľa rytmov, čo je najväčší rozdiel v porovnaní so slovenskou ľudovou hudbou,“ objasnil ďalej hráč na strunové nástroje a perkusie(bicie). Pomáha mu to aj pri inom muzicírovaní, kde sa potom cíti ako rytmicky zdatný.

Našu 24-ku zaujímalo, ako Branislav Hlaváč – manžel vníma to, že manželka sa venuje celou svojou dušou svojmu hobby, stále chodí tancovať, stále sa niečo učí, zháňa… „Je to trocha na úkor rodiny, ak sa niekto venuje niečomu naplno, ale keďže sa aj venujem umeniu, tak to viem pochopiť a musíme sa dopĺňať. Manželku budem isto podporovať aj naďalej,“ potvrdil Branislav Hlaváč.

zdroj: www.orientalico.sk / ruzomberok24 foto: Matúš MattheW Adamica; www.wix.com/…atus/matthew;

RK orient show
20
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM