Jozef Milan Rôzne

FOTOREPORTÁŽ: Vrtuľník aj ľudia vysoko nad zemou

Slovenská elektrizačná prenosová sústava stavia od minulého roka nové diaľkové vysokonapäťové vedenie medzi Donovalmi a Ružomberkom. Vedenie zásobuje elektrickou energiou celé Horehronie a Banskú Bystricu.

Trasa nového vedenia prechádza územiami dvoch národných parkoch. Firma, aby mohla osadiť nové stožiare, vyrúbala stromy a postavila nové prístupové cesty. Ako napísal portál liptov.sme .sk postup SEPS sa nepozdával Občianskemu združeniu Tatry, ktoré sa obrátilo na Inšpekciu životného prostredia s podozreniami na celý rad porušení zákona o ochrane prírody a krajiny. OZ inšpekciu upozornilo na masívny výrub stromov a kríkov, poškodzovanie pôdnych krytov. Ťažké mechanizmy podľa združenia brodia potoky, čím ničia ich korytá a stroje nemajú povolenie na vjazd a státie v chránených územiach.

Inšpekcia prešetrila podozrenia na porušenie zákona. Po terénnej obhliadke a skúmaní všetkých povolení ale žiadne porušenie zákona nezistila. //„Nezistili sme, že by došlo ku konaniu, ktoré je v rozpore so zákonom alebo podmienkami, ktoré stanovili orgány ochrany prírody,“ //potvrdil Michal Štefánek, hovorca Slovenskej inšpekcie životného prostredia.

//„Uvedomujeme si, že súčasný stav stavby zanecháva u pozorovateľov, ktorí prechádzajú frekventovanou cestou negatívne pocity. Vidia krajinu narušenú stavebnými prácami a nám je to tiež úprimne ľúto. Tento stav je však len dočasný, celý zasiahnutý priestor bude následne zrekultivovaný podľa vopred vypracovaného plánu,“ //ubezpečil hovorca štátnej spoločnosti Igor Gallo.

O stupni nebezpečenstva, ale aj šikovnosti, odvahy a majstrovstva pracovníkov firmy sa presvedčíte vo fotogalérii. Snímky sú nafotené v teréne nad Ružomberkom-Bielym Potokom pod vrchom Sidorovo v blízkosti osady Vlkolínec.

liptov.sme .sk / ruzomberok24 foto: ruzomberok24

RK vymena VN vedenia
27
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM