Igor Littva Kultúra

FS Liptov reprezentoval Slovensko na medzinárodnom festivale vo Francúzsku

Folklórny súbor Liptov v uplynulom roku oslávil už 70. výročie svojho založenia. Rok 2016 bol preto plný aktivít, no ten nasledujúci akoby nechcel zaostať.

Ilustračný obrázok k článku FS Liptov reprezentoval Slovensko na medzinárodnom festivale vo Francúzsku
7
Galéria
Zdroj: FS Liptov

Už vo februári uskutočnil súbor reprízu výročného galaprogramu pre turistov z celého Slovenska. V priebehu leta účinkoval na rôznych domácich festivaloch a podujatiach v Krakovanoch, Červnom Kláštore, Starej Bystrici, Zuberci, Domaniži, spoluorganizoval festival na Vlkolínci… a ďalších na Slovensku, Luhačoviciach a Kroměříži v Českej republike.

Pre členov súboru bola určite najpríťažlivejšia účasť na medzinárodnom folklórnom festivale (MFF) vo Francúzsku. V roku 2015 súbor úspešne účinkoval na MFF Mercuria, kde sa zapáčil jednému z členov organizácie C.I.O.F.F (Jean-Francois Proux). Na základe jeho odporučenia dostal Folklórny súbor Liptov koncom septembra 2016 ponuku reprezentovať Slovenskú republiku na medzinárodnom festivale v Issoire vo Francúzsku. Ponuku súbor prijal a dňa 19.1. 2017 prišlo od organizátorov festivalu oficiálna zmluva. Folklórny súbor Liptov sa tak v dňoch 17.7.- 24.7.2017 zúčastnil zájazdu do Francúzska, kde sa predstavil so svojím programom v meste Issoire.

O priebehu podujatia informoval vedúci súboru a choreograf Igor Littva: „Festivalové podujatia sa uskutočnili za účasti folklórnych súborov z Beninu, Španielska, Francúzska, Martiniku a Slovenska. FS Liptov uskutočnil počas pobytu až šestnásť rôznych predstavení, uskutočnil dve školy tanca, najnáročnejšie boli dva sprievody so šiestimi desaťminútovými vstupmi na dlažbe. Jedno predstavenie bolo ešte pre nepriaznivé počasie zrušené."

Zdroj: FS Liptov

Festival v Issoire patril medzi najkvalitnejšie, akých sa súbor zúčastnil. Cestoval v pomerne mladej zostave, napriek tomu si svoj štandard odviedol. Organizátori festivalu ocenili ako kvalitné predstavenia, tak aj celkovú disciplínu, ktorou sa súbor počas zájazdu prezentoval.

„Znovu sa potvrdilo, že kvalitné predstavenia prinášajú ďalšie príležitosti prezentovať náš región v zahraničí. O spokojnosti organizátorov svedčí fakt, že predstavitelia festivalu na čele s pani prezidentkou, vyslovili nádej na ďalšiu spoluprácu.“ dodal vedúci úspešného súboru.

Festivalu sa súbor mohol zúčastniť na základe príspevku Mesta Ružomberok a podujatie bolo uskutočnené s podporou Fondu na podporu umenia. Môžeme konštatovať, že ako mesto Ružomberok, tak aj Slovenskú republiku reprezentoval folklórny súbor Liptov opäť dôstojne.

Zdroj: FS Liptov
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM