Jozef Milan Basketbal

Generálny manažér basketbalu: Sme v patovej situácii!

Generálny manažér Mestského basketbalového klubu Ružomberok Stanislav Onuška poskytol nášmu spravodajskému portálu rozhovor, ktorého prvú časť vám ponúkame.

Pán Onuška, aká je momentálna situácia v klube?

Mimoriadne úspešná sezóna je za nami, nová pred nami, ale ja neviem, aká bude. Januárový krok, kedy odišlo Mondi SCP od pravidelného sponzorovania klubu, spôsobil, že dnes nemáme vyrovnané finančné záväzky za apríl a máj, t.j. mzdové náklady – nielen voči hráčkam, ale voči všetkým: trénerovi, úväzkovým trénerom, zamestnancom klubu a dohodárom. Z pohľadu objemu to nie je niečo katastrofálne, ale bez ich vyrovnania nemôžem rokovať s hráčkami o novej sezóne, lebo neviem, čo môžem ponúknuť. Dnes sú podpísané zmluvy len s dvomi hráčkami – Baburovou a Brezányovou.

Akým spôsobom pripravujete hráčsky tím na novú sezónu?

Momentálne sme v PATOVEJ situácii. Zintenzívnil som v posledných týždňoch tlaky na primátora a členov výkonného výboru na riešenie situácie. Totižto, verejnosť si môže myslieť, že všetko je v poriadku, hráčky oddychujú, i keď väčšina hrá s reprezentačnými tímami. Z juniorskej základne chceme vytiahnuť do kádra 3 hráčky, priamo Ružomberčanky, čo je ovocie dobrej klubovej práce. To ale nie sú hráčky, ktoré môžu „ťahať káru“ a robiť výsledky. Zo skúsenosti viem, že do 12-členného tímu treba zohnať 6 – 7 dievčat. Slovenský trh je mizerný, málo klubov robí dobre s mládežou, a keď už robí, tak hráčky hľadajú ľahšiu cestu a utekajú do Čiech alebo do II.francúzskej ligy, lebo sú tam lepšie finančné podmienky.

Aké najbližšie kroky treba podniknúť?

Suma sumárum: do konca júna treba prihlásiť mužstvá do slovenských súťaží – nie jedno, ale všetky mládežnícke a ženy. Do 18. júna ( za 5 dní) je potrebné prihlásiť klub do európskeho FIBA Cup-u, čo je podmienené zložením kaucie 20 tis. €, ktorá sa vracia na konci pohára, a to nie je žiadna sranda. Druhý rozmer prihlášky je znova o peniazoch. Ak sa prihlásiť, tak treba dať dokopy také mužstvo, s ktorým budeme môcť hrať dôstojnú úlohu, aby bublina rýchlo nespľasla. Ja osobne veľmi chcem hrať európsky pohár, ale už nie za takú cenu, že peniaze sa budú nosiť z mesiaca na mesiac, a večne bude totálna neistota. Takže, ak sponzori dokážu vykryť aspoň 75% rozpočtu na EP, čo bolo v minulej sezóne zhruba 110 tis. €, tak áno, hrajme. Ak nie, tak sa nehrajme na to , na čo nemáme, a povedzme to otvorene verejnosti.

V druhom pokračovaní rozhovoru preberieme témy ako napr. či bude novým trénerom žien Štefan Svitek a čo bude znamenať neprihlásenie do európskej súťaže. Sledujte ružomberok24.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM