Jozef Milan Rôzne

Gymnázium sv.Andreja: Bez slobody by sme tu neboli

(doplnená FOTOGALÉRIA) - Gymnázium sv.Andreja v Ružomberku si v utorok 12.6. slávnostnou akadémiou vo Veľkej dvorane Kultúrneho domu Andreja Hlinku pripomenulo 20. výročie svojho založenia.

Hosťami slávnostného podujatia boli významní predstavitelia cirkvi, mesta a štátu. Spišský diecézny biskup Štefan Sečka, primátor Ružomberka Ján Pavlík, poslanec Národnej rady Slovenskej republiky Milan Mojš, a veľa ďalších. Riaditeľ školy Kamil Nemčík v slávnostnom príhovore zdôraznil okrem „povinnej“ úlohy školy v oblasti výchovno-vzdelávacieho procesu jej nemej dôležité poslanie, a to napomáhať mladému človeku na ceste ku svätosti.

Zástupca primátora mesta Stanislav Bella strávil na riaditeľskej stoličke gymnázia 12 rokov. „Ja ešte ani dnes (po roku a pol) nemám ten pocit, že som celkom odišiel z GSA, pretože po ukončení misie v pozícii viceprimátora sa tam môžem vrátiť,“ povedal bývalý riaditeľ. „Tri dni som sa veľmi trápil, kým som sa rozhodol, že vôbec z gymnázia odídem. Vnímam a prijímam to ako Božie vnuknutie, že ma vtedy posunul na pozíciu riaditeľa a teraz na mesto.“ //Obľúbený riaditeľ, ktorý zožal búrlivé ovácie od študentov, je spokojný, že ho vystriedal niekto z učiteľov školy a je presvedčený, že //„Kamil Nemčík je mojim dobrým nástupcom.“

Gymnázium sv. Andreja vzniklo v roku 1992. Štúdium začínalo 56 študentov. V súčasnosti má škola 455 študentov a ponúka študentom dva študijné odbory:

  • osemročné štúdium – zamerané na cudzie jazyky
  • štvorročné štúdium – všeobecné zameranie

Od roku 2006 poskytuje študentom alternatívny štúdijný plán. Škola je zapojená do projektov doma aj v rámci EÚ. Na škole pôsobia lektori z Anglicka, Francúzska a Nemecka. Gymnázium sv. Andreja je fakultnou školou Katolíckej univerzity v Ružomberku, zároveň členom Združenia katolíckych škôl Slovenska.

Foto č.11 – 25: Peter Truchan, GSA

RK GSA
25
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM