Jozef Milan Rôzne

História Liptova uchránená pred potopou

Liptovské múzeum v Ružomberku si bude počas celého roka 2012 pripomínať sté výročie založenia. Ružomberok24 vás bude zoznamovať s jednotlivými pracoviskami a expozíciami jubilujúcej inštitúcie. Dnes sa pozrieme na horný Liptov.

Liptovský skanzen – Múzeum liptovskej dediny v Pribyline – vznikol ako dôsledok výstavby vodného diela Liptovská Mara. V snahe zachovať pre budúce generácie najvýznamnejšie stavebné pamiatky a objekty ľudovej architektúry zo zátopovej oblasti vyrástla na pozadí tatranských hrebeňov pôsobivá a atraktívna „dedina“, ktorá bola otvorená v roku 1991.

Kostol Blahoslavenej Panny Márie z Liptovskej Mary V skanzene sa vyníma kópia rímskokatolíckeho kostola Blahoslavenej Panny Márie z Liptovskej Mary, jednej z najvzácnejších sakrálnych pamiatok Liptova. História kostola sa začala písať v druhej polovici 12. storočia. Tunajšia farnosť bola už v stredoveku sídlom liptovského vicearchidiakonátu. V susedstve kostola sa v 14. – 16. storočí schádzali zhromaždenia liptovskej šľachty, tzv. generálne kongregácie. Naplnil sa tu aj osud slávneho falšovateľa kráľovských listín, liptovského zemana Jána literáta z Madočian, ktorého na základe rozsudku kráľovského súdu vo vtedajšej Svätej Mare upálili. V 17. storočí jeho siluetu zvýraznila mohutná vstupná veža, ktorej originálna stavba, čiastočne prekrytá násypom priehradného móla, sa nachádza na pôvodnom mieste.

Goticko – renesančný kaštieľ z Parížoviec Svetskú architektúru obdobia neskorého stredoveku zastupuje kópia goticko – renesančného kaštieľa z Parížoviec. Jadro stavby zo 14. storočia sa nachádzalo v priestore rytierskej sály. Jej interiér zdobí transfer originálnej maliarskej výzdoby, nachádzajúci sa v špalete jedného z okien. Pochádza z 80. rokov 15. storočia a svojím rukopisom i dobou vzniku sa zhoduje s obdobím veľkolepej adaptácie kráľovského sídla, Budínskeho hradu. Zariadenie interiéru dokumentuje život vyšších spoločenských vrstiev na prelome 19. a 20.storočia. Jeho súčasťou okrem pôsobivej rytierskej sály sú aj viaceré salóny a súkromné priestory, zariadené autentickým dobovým nábytkom a artefaktami.

Pestrá ponuka programov počas celého roka Múzeum liptovskej dediny v Pribyline, to nie je len monumentálna kulisa stredovekého kaštieľa a kostola, zemianska kúria z Paludze, roľnícke a remeselnícke obydlia, hospodárske a obecné stavby z Liptovskej Sielnice, Liptovského Trnovca, Černovej, Likavky, Pavčinej Lehoty, Jalovca a iných lokalít na pozadí nádhernej tatranskej prírody. Skanzen takmer počas celého roka ponúka aj množstvo zaujímavých sezónnych programov, vychádzajúcich z bohatých tradícií regiónu. Na svoje si v priebehu roka prídu milovníci folklóru, slovenského ovčiarstva, včelárstva, poľovníctva, poľnohospodárstva, ctitelia remeselníckeho kumštu, rodáci z liptovských dedín i priaznivci histórie hasičstva a železničnej dopravy.

Zdroj: Liptovské múzeum v Ružomberku, príspevková organizácia Žilinského samosprávneho kraja, Mgr. Karol Dzuriak

RK Lipt.muzeum
15
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM