Rôzne

Hlasovací preukaz na referendum si vybavíte na Mestskom úrade

Hlasovať vo februárovom referende (7.2.2015) nemusíme v mieste trvalého bydliska. Môžeme tak urobiť v ktorejkoľvek obci či meste na Slovensku. Hlasovací preukaz si môžete vybaviť na mestskom alebo obecnom úrade, a to najneskôr do 5. februára v úradných hodinách.

Ilustračný obrázok k článku Hlasovací preukaz na referendum si vybavíte na Mestskom úrade
Zdroj: TASR

„Hlasovací preukaz oprávňuje na zápis do zoznamu oprávnených občanov v ktoromkoľvek inom okrsku na konanie referenda,“ píše ministerstvo vnútra na svojej webstránke.

  • Požiadať o hlasovací preukaz môžeme osobne, klasickou poštou, aj elektronicky, a tiež pomocou splnomocnenej osoby. Žiadosť treba poslať v časovom predstihu, aby ho obec stihla žiadateľovi doručiť najneskôr deň pred konaním referenda. Hlasovací preukaz si môžeme vyzdvihnúť aj osobne.
  • Ak preukaz vybavujeme cez splnomocnenú osobu, splnomocnenie nemusí byť úradne overené. „Splnomocnená osoba prevzatie hlasovacieho preukazu potvrdí svojím podpisom,“ uvádza sa na webstránke ministerstva vnútra. V žiadosti o hlasovací preukaz treba vždy uviesť naše meno a priezvisko, rodné číslo a adresu trvalého pobytu. Ak nám preukaz vyzdvihne splnomocnená osoba, treba uviesť meno a priezvisko splnomocnenca, ako aj číslo jeho občianskeho preukazu.
  • Ak žiadame o zaslanie na adresu, ktorá nie je naším trvalým pobytom, uvedieme naše meno a priezvisko, rodné číslo, adresu trvalého pobytu aj korešpondenčnú adresu, kam nám má obec hlasovací preukaz poslať.

V referende sa budeme vyjadrovať k otázkam – či ľudia súhlasia s tým, aby sa manželstvom mohol nazývať len zväzok jedného muža a jednej ženy; či súhlasia, aby si homosexuálne zväzky nemohli nárokovať adopcie detí a či súhlasia, aby rodičia mohli rozhodovať o spôsobe výchovy a vzdelávania svojich detí v školách pri citlivých kultúrno-etických veciach, ako je sexuálne správanie alebo eutanázia.

Petíciu za vypísanie referenda pôvodne so štyrmi otázkami iniciovala Aliancia za rodinu, za referendum sa vyslovilo viac ako 400.000 ľudí. Ide v poradí o ôsme všeľudové hlasovanie v ére samostatného Slovenska. Z doterajších siedmich bolo platné iba jediné, a to v roku 2003, keď sa občania vyjadrovali k vstupu SR do Európskej únie. Na to, aby bolo referendum platné, je potrebná účasť aspoň 50 percent oprávnených voličov.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM