Tomáš Batiz Rôzne

HLASOVANIE: Huba, pltník i holub: Vyberte najkrajší erb obce Ružomberského okresu

Nielen okresné mesto sa môže pochváliť nezvyčajným motívom vo svojom erbe. Čo všetko nájdeme v symboloch obcí Ružomberského okresu? Hlasujte za najkrajší!

Ilustračný obrázok k článku HLASOVANIE: Huba, pltník i holub: Vyberte najkrajší erb obce Ružomberského okresu
24
Galéria
Zdroj: Heraldický register SR

Ak nie ste odborník na erby, čiže heraldiku, pri mnohých musíte použiť kúsok fantázie. Z erbu sa dá vyčítať všeličo, sú znakom samostatnosti obcí.

Všetky sú zapísané v Heraldickom registri na Ministerstve vnútra SR. Má sa tak predísť tomu, aby sa vyskytli podobné alebo rovnaké erby.

V našom hlasovaní sme sa tentoraz zamerali na erby obcí v okrese Ružomberok.

Od štítov po symboly

Erby sa spájajú s 12. storočím a súvisí to s udalosťami, ako sa postupne formoval rytiersky stav, a to je prepojené s križiackymi výpravami.

V Európe je takáto tradícia od stredoveku. Erb na pečati slúžil ako podpis, najčastejšie sa používa na pečatidle obce, jej vlajke, na insígniách starostu, na budove obecného úradu i v rokovacích miestnostiach orgánov obce.

„Rytieri mali pôvodne erby na svojich štítoch, ktorými sa bránili a až postupom času, čiže koncom 12. storočia, začali označovať šľachtickú hodnosť. Tie úplne najstaršie erby, v dvanástom, trinástom a štrnástom storočí, pokiaľ to boli erby šľachtických rodín, často tam bol znázornený nejaký hrdinský čin rytiera. V mnohých takýchto rodových erboch nachádzame napríklad rytiera s mečom alebo rytiera na koni či rytiera, ktorý popravuje nejakého nepriateľa,“ uviedla pre náš portál Dnes24 etnologička a historička Katarína Nádaská.

Novodobé erby

Erby nie sú iba vecou histórie. Ako nám prezradila Nádadská, erby však vznikajú aj v súčasnosti. „Dnes aj mnohé moderné mestá, ktoré majú jednotlivé mestské časti si dávajú u odborníkov urobiť práve erb,“ uviedla.

Ako nám ďalej približuje mystickosť symbolov, z erbov sa dá vyčítať absolútne všetko. „Niekedy je zaujímavé aj to, že najmä v tých starších erboch nachádzame niektoré bájne zvieratá. Napríklad aj na území bývalého Uhorska sú mestá, ktoré majú v erbe palmu, slona či vesmírne teleso,“ hovorí Nádaská.

„Z erbov sa dá vyčítať absolútne všetko, pretože v tom erbe bolo vždy niečo zakódované až takým určitým tajuplným spôsobom alebo štylisticky podaný príbeh jednotlivých rodov alebo legendy, ktoré sa viazali k obci či k mestu,“ skonštatovala etnologička a historička Katarína Nádaská.

Ak nepoznáte históriu erbu vášho mestečka či obce, keď najbližšie budete prechádzať okolo tabule, všimnite si jeho zobrazenie. Možno si s kúskom fantázie vytvoríte vlastný príbeh.

Pod fotografiou jednotlivých erbov hlasujte o najkrajší z obcí okresu Ružomberok do 3. novembra (polnoci). Pozor, ak kliknete na názov obce, automaticky zahlasujete.

Všetky erby v plnom rozlíšení sa vám zobrazia po rozkliknutí obrázka alebo ich nájdete v galérii TU.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM