Hokej

HLASUJTE: Hrozí slovenským hokejistom zostup z elitnej kategórie?

Slovenskí hokejisti po tretí raz v rade nepostúpili na svetovom šampionáte do štvrťfinále. Fanúšikovia sú frustrovaní. Zdá sa, že časy, keď sa našim darilo rovnať sa so svetovou špičkou sú nenávratne preč.

Ilustračný obrázok k článku HLASUJTE: Hrozí slovenským hokejistom zostup z elitnej kategórie?
Zdroj: TASR

Nepostupové 5. miesto v B-skupine ruských MS, tri výhry v siedmich zápasoch, výprasky od Nemecka, Kanady i Fínska. Slabý priemer niečo málo cez dva góly na zápas, nervozita, chýbajúca kvalita v defenzíve i ofenzíve a na konci sklamanie.

Náš národný šport sa zmieta v kríze, ktorá je výsledkom nedostatočnej práce kompetentných na všetkých úrovniach. Počnúc mládežou a končiac zostavovaním národného tímu.

Aktuálne máme bližšie k celkom, ktoré sa zvyknú v elitnej kategórii zachraňovať, ako k špičke. Preč sú časy, keď sme sa tešili rešpektu Kanady, Ruska či Fínska.

PREČÍTAJTE SI AJ: Hokejový šampionát sa pre Slovákov skončil fiaskom. Prečo sa niekdajší majster sveta kvalitatívne prepadol?

Nespokojní priaznivci

„Zápasy som si vôbec neužil. Za také výkony si zaslúžia ísť domov pešo, nie vládnym špeciálom,“ rozčuľoval sa na Facebooku fanúšik Vlado.

Podobný názor majú tisíce našincov. Cígerov tím síce na záver svojho pôsobenia na turnaji porazil po predĺžení USA. Na štvrťfinále to však nestačilo – potreboval výhru v riadnom hracom čase, resp. tri body. Svetový šampionát sa tak končí pre náš káder fiaskom.

Mnohých priaznivcov slovenského hokeja navyše straší myšlienka, že náš nároďák sa posunul nebezpečne blízko vypadnutia z A-kategórie.

„Už sa príliš zahrávame s osudom. Vyhrať nad Maďarmi a Francúzmi a myslieť si, že ideme na medailu je riadne vedľa,“ netajil Tomáš Rakús obavy na sociálnej sieti. „Ani sa nenazdáme a môže sa nám stať, že budeme v reálnom boji o záchranu,“ dodal.

PREČÍTAJTE SI: Keď víťazstvo neteší. Hokejisti zdolali USA, na MS ale končia sklamaní

Cíger vidí aj pozitíva

Reprezentačný tréner Zdeno Cíger sa musel v posledných týždňoch vyrovnať s rôznymi situáciami. Nechýbali rozbroje, ostrá kritika, spomínal sa aj nelichotivý stav vo vedení hokeja pod Tatrami.

Po zápase s USA pochválil svojich zverencov a banoval, že taký výkon nepodali už skôr. „Boli tam nasadenie, chuť, disciplína. Hráči sa obetovali, oddali sa tomu, minimalizovali chyby a to je dobrý základ do budúcna,“ zhrnul po záverečnom zápase na MS.

Za hlavné dôvody neúspechu považuje neskúsenosť a príliš silný tlak verejnosti. S očakávaniami, hoc aj prehnanými, však musí počítať každý reprezentant. Je potom na realizačnom tíme, aby ho z hláv hráčov dostali.

PREČÍTAJTE SI AJ: MS v hokeji s Dnes24.sk: Súťaž o hodnotné ceny pokračuje. Poznáte správnu odpoveď?

Tréner: Kritika bola veľká

Cíger pripomenul, že najmä mladých členov kádra ovplyvňovala aj kritika fanúšikov na sociálnych sieťach. „Vravel som im, nech si šampionát užijú, veď je to sviatok. Prílišná kritika im ale poriadne zväzovala ruky. Mnohí ľudia si nevedia predstaviť, akú majú chalani zodpovednosť. Vôbec sa hráčom nečudujem. Aj teraz, keď hodnotíme šampionát, sa pýtam, kto z nich ešte bude chcieť v budúcnosti prísť reprezentovať…“

„Premýšľal som, koľko hnevu, nenávisti, kritiky a intríg sme zažili. To je strašné. Chalanom sa ani nečudujem, že sa dostali do takej situácie a do takého stresu. Na ľade to bolo vidno,“ dodal.

Nespokojnosť fanúšikov je zrejmá. Ako vidíte budúcnosť nášho hokeja vy, čitatelia portálu Dnes24.sk? Hrozí Slovensku v dohľadnom čase vypadnutie z elitnej kategórie MS? Alebo si naša reprezentácia aj vďaka bojovným mladým talentom opäť získa rešpekt a uznanie svetovej špičky?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM