Rôzne

Horskí záchranári pred víkendom: Ľadové zjazdovky a nezodpovedný turista

Horskí záchranári (HZS) zasahovali v lyžiarskom stredisku Jasná Nízke Tatry mimo lyžiarskej trate, kam po nezvládnutí jazdy vyletela poľská snowboardistka. V stredu pátrali po Slovákovi, ktorého nezvestnosť nahlásil jeho kamarát. Dva tímy HZS ho našli bez toho, žeby niečo tušil.

Ilustračný obrázok k článku Horskí záchranári pred víkendom: Ľadové zjazdovky a nezodpovedný turista
Zdroj: Dnes24.sk

Zranená snoubordistka

V utorok v obedňajších hodinách bola požiadaná o pomoc Horská záchranná služba v lyžiarskom stredisku Jasná – Nízke Tatry. „Počas zjazdu z Lukovej na Priehybu nezvládla jazdu poľská snoubordistka, vyletela z trate a narazila do spadnutého stromu. S podozrením na poranenie chrbtice jej záchranári HZS poskytli neodkladné ošetrenie a zranenú pomocou lanovej techniky vytiahli z lesa na zjazdovku,“ informovala webstránka HZS. Následne bola za pomoci istenia a kanadských saní transportovaná k domu HZS, kde bola odovzdaná privolanej posádke RZP.

Upozorňujeme návštevníkov lyžiarskeho strediska, že zjazdovky sú vplyvom silného vetra veľmi ľadové a tvrdé a okolie zjazdových tratí je bez dostatočnej snehovej pokrývky, čo značne zvyšuje riziko úrazu. V poobedňajších hodinách mali záchranári HZS len v tomto lyžiarskom stredisku zaznamenaných už 10 výjazdov spôsobených pádom na zjazdovke.

Nedostupný mobil – planý poplach

V stredu bola Políciou SR požiadaná Horská záchranná služba o pomoc pri pátraní po Slovákovi, ktorého nezvestnosť nahlásil jeho kamarát. S kamarátom sa rozišli vo večerných hodinách. Záchranári z oblastných stredísk HZS Veľká a Malá Fatra začali prehľadávať turistické chodníky, kde sa hľadaný mohol nachádzať. Zároveň horskí záchranári požiadali o lokalizáciu jeho mobilného telefónu, pretože sa hľadanému nedalo dovolať. Na obed ho našli na hrebeni Veľkej Fatry pod Magurou nič netušiaceho, že po ňom bolo vyhlásené pátranie. Mal vypnutý mobilný telefón. V sprievode záchranárov zišiel z hrebeňa Veľkej Fatry a bol odvezený do Vrútok, kde nastúpil na vlak domov.

Za posledné dni je to už druhé takéto pátranie v oblasti Veľkej a Malej Fatry. Horská záchranná služba apeluje na turistov, aby vždy oznámili svojim známym postup a cieľ plánovanej trasy, alebo sa na chate zapísali do „Knihy vychádzok“ a nevypínali si mobilné telefóny. Predíde, alebo urýchli sa tak pátranie v prípade, že sa stratia.

zdroj: HZS

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM