Jozef Milan Samospráva

Hrozba zavalenia rodinného domu v Bielom Potoku by sa už nemala opakovať

V závere minulého týždňa ohrozil jeden z rodinných domov v ružomberskej mestskej časti Biely Potok mohutný zosuv pôdy. Dvojdňovou prácou ľudí a techniky z Povodia Váhu, Mestských lesov a ružomberskej väznice vyrástol na nebezpečnom svahu drevený oporný múr.

Ilustračný obrázok k článku Hrozba zavalenia rodinného domu v Bielom Potoku by sa už nemala opakovať
Foto: Jozef Milan

Tlačová správa mesta

  • V sobotu ( 2.5.) ráno o 6:15 došlo na ulici Korytnická v mestskej časti Biely Potok (Kovostav) k masívnemu zosunu pôdy, ktorý ohrozil jeden z rodinných domov. Na 10:00 bol zvolaný krízový štáb mesta, kde jeho predseda a primátor Igor Čombor rozhodol o vyhlásení mimoriadnej situácie v zmysle zákona o civilnej ochrane a vydal príkaz na vykonanie záchranných a likvidačných prác v postihnutom území. V pondelok 4.5. sa uskutočnilo výjazdové rokovanie krízového štábu na mieste, kde sa okrem členov štábu zúčastnil aj riaditeľ Správy povodia horného Váhu Robert Hok a riaditeľ mestskej väznice Anton Majzela. Na odstránenie vrstvy zosunutej zeminy, kameňov a drevín bude použitá technika – bager (pavúk) a na pomoc prídu taktiež väzni z ružomberskej väznice. Situácia si v budúcnosti bude vyžadovať systémové riešenie a preventívne opatrenia proti erózií.

Odstránenie nánosu, vybudovanie oporného múru

„V pondelok nás Mesto požiadalo o pomoc pri riešení tejto havarijnej situácie, nakoľko my máme stroj na prácu v neprístupnom teréne,“ povedal Peter Caban zo Správy povodia horného Váhu, ktorý tu po dva dni riadi prebiehajúce práce (väznica poskytla v utorok 12 a v stredu 8 ľudí). Prvou úlohou bola likvidácia nánosu, ktorý sa postupne odstraňuje. „Vybudovali sme drevenú zárubnú stenu pre prípad ďalšieho zosuvu, aby ochránila obyvateľov domu a ľudí, prípadne aj štátnu cestu I/59 z Ružomberka do Banskej Bystrice,“ vysvetlil Peter Caban. Ďalšie práce na mieste a v blízkom okolí zabezpečili Mestské lesy Ružomberok.

Čo by bolo treba urobiť?

„V prvom rade by bolo treba v tejto dlhej dolinke, kde si voda vyrezala pomerne hlboké koryto na úseku cca 300 metrov, urobiť drevené priečne prehrádzky, každých 10–15 metrov, aby sa zachytávala padajúca suť, aby sa tam usadzovala a takto sa stabilizovala,“ rozmýšľa nahlas vodohospodár o tom, čo by mohlo byť ďalším krokom.

Komu patrí riešenie problému?

Na prvý pohľad by sa zdalo – keďže ide o vodu – že celý problém je v kompetencii štátneho Slovenského vodohospodárskeho podniku. „Nie, nie je to tak, lebo toto nie je evidovaný potok,“ vysvetľuje Peter Caban. Z ich pohľadu je to dolinka, ktorou občasne tečie voda. „My vypomáhame mestu, resp. postihnutým občanom pri havárii.“

Domáci to už nechcú zažiť

Ohrozenie tu bývajúcich občanov a ich domov v tomto území nie je novinka. Dotknutá rodina zažila podobné „peklo“ už pre piatimi rokmi. Voda, ktorá v súčasnosti steká dolu dolinkou, je provizórne zachytená a odvádzaná povedľa ich domu na hlavnú cestu. Je zrejmé, že bez pomoci mesta a/alebo štátu si s prírodou/ živlom nemôžu poradiť.

Zdroj: mesto rk/ tasr/ rk24

Zával za rodinným domom v Bielom Potoku
23
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM