Prokop Slováček Rôzne

Je chutná, ale zabíja. Ako spoľahlivo rozoznáte muchotrávku zelenú?

Stačilo pár dní, čo sa huby u nás hojnejšie objavili, a lekári už riešili 4 otravy smrteľne jedovatou muchotrávkou zelenou.

Ilustračný obrázok k článku Je chutná, ale zabíja. Ako spoľahlivo rozoznáte muchotrávku zelenú?
Zdroj: Dnes24.sk

Ako teda spoľahlivo rozlíšiť muchotrávku zelenú? A s čím si ju nepomýliť? Mykologička Ivona Kautmanová odporúča základné znaky, ktoré si treba všímať. „Muchotrávka zelená má biele lupene, prsteň na hlúbiku a vyrastá z pošvy. Má hladký klobúk.“

A dôrazne pripomína „Ak niečo nepoznáme, alebo nie sme si istí, nezbierame to na jedenie! Ak, tak odporúčam zobrať iba do poradne,“ dodala odborníčka. Samozrejme, jedovatú muchotrávku odnesieme mimo ostatných húb.

Človeka môže zabiť už jedna stredne veľká plodnica, Takže pozor. A ešte jedna zaujímavosť. Tí, ktorí prežili otravu tvrdia, že muchotrávka zelená je naozaj chutná huba. Ale to radšej neskúšajte!

Čítajte aj: Rastú alebo nerastú? Hlavná sezóna ešte len príde, ale už teraz sa košíky plnia

Najčastejšie zámeny muchotrávky zelenej

  • s pečiarkami (šampiňón): tie však majú hnednúce až červenajúce lupene a hlúbik (nožičku) bez pošvy
  • so zelenkastými druhmi plávok alebo číroviek: tie však majú hlúbik bez pošvy a bez prsteňa
  • s bedľami: tie majú hnedasté, šupinaté klobúky, nemajú pošvu.

Príznaky otravy

Príznaky prejavia až v okamihu, keď už došlo k poškodeniu orgánov. Tesne po konzumácii pokrmu sa pacient cíti v poriadku, príznaky sa začínajú prejavovať spravidla s desaťhodinovým odstupom. Chorý cíti veľkú nevoľnosť, ktorá je nasledovaná intenzívnym vracaním a hnačkou.

To vedie k silnej dehydratácii, ktorá môže ohroziť na živote hlavne malé deti a seniorov. V ďalšej fáze ochorenia dochádza k vážnemu poškodeniu životne dôležitých orgánov. V prvom rade sa jedná o pečeň.

Čítajte aj: Otrava muchotrávkou zelenou v Košiciach! Pacientovi museli transplantovať pe­čeň

Dá sa to prežiť?

Liečba je založená na včasnom výplachu žalúdka a opakovaných výplachoch čriev. Tým dôjde k odstráneniu spór húb z tráviaceho traktu chorého. Dôležité je tiež doplňovanie tekutín. Pri skorom zachytení otravy je možné odstrániť toxíny z krvi a existuje nádej na plné vyliečenie.

Pokiaľ však dôjde k plnému rozvinutiu ťažkej otravy, končí pacient vo väčšine prípadov minimálne s ťažkými doživotnými následkami, ako je trvalé poškodenie pečene alebo obličiek.

Hlavné foto: koláž Dnes24.sk, internet

Otrava muchotrávkou zelenou
6
Galéria
Zdroj: internet
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM