Rôzne Správy

Kaliňák potvrdil, že poplatok na matrikách za cirkevný sobáš bude zrušený

Administratívny poplatok na cirkevný sobáš vo výške desať eur sa zruší. Dohodli sa na tom minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) na stretnutí so signatármi petície Fóra kresťanských inštitúcii v Bratislave.

Ilustračný obrázok k článku Kaliňák potvrdil, že poplatok na matrikách za cirkevný sobáš bude zrušený
Zdroj: TASR

Kaliňák prijal v pondelok delegáciu Fóra kresťanských inštitúcií a platformy CitizenGO, aby spolu prediskutovali problém nových poplatkov za cirkevné sobáše. "Napriek tomu, že tá suma nie je vysoká, ide o princíp. Ak štát chce podporovať základnú bunku štátu – vznik rodín, v žiadnom prípade by nemal rozlišovať, či ide o sobáš civilný alebo cirkevný. Aj keď sme chápali určité dôvody, ktoré viedli predkladateľov tohto poplatku, myslíme si, že je správne, aby tieto veci boli rovnocenné. Po dohode s predstaviteľmi Fóra kresťanských inštitúcií sme sa rozhodli ísť cestou, aby sa zo zákona tento poplatok vypustil,“ povedal Kaliňák s tým, že ľudia, ktorí sa rozhodnú zobrať v kostoloch, by nemali byť znevýhodnení.

„Musím povedať, že sme sa na ministerstve stretli s veľkou ústretovosťou. A keď minister hovoril o tom, ako vníma tento poplatok a rodinu, museli sme súhlasiť. Chceme sa za túto podporu veľmi pekne poďakovať,“ reagovala Miriam Kuzárová z platformy CitizenGO. Zákon o správnych poplatkoch sa zmení cez poslanecký návrh iného zákona, ktorý má rezort vnútra v druhom čítaní už na najbližšej schôdzi NR SR.

Ročne sa na Slovensku uzavrie 26 000 sobášov, z toho 12 000 je cirkevných. Poplatok sa do platnosti dostal cez zákon o e-Governmente realizovaný Úradom podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu a do novely bol vložený na základe pripomienky Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS). Ten reflektoval na požiadavky matrikárov. Fórum kresťanských inštitúcií, ktoré zastupuje 60 členských organizácií, však tento poplatok vnímalo ako diskriminačný a následnej spustilo petíciu, ktorú v priebehu niekoľkých dní podpísalo takmer 20 000 ľudí.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM