Rôzne

Katolícki biskupi odkázali predstaviteľom KU v Ružomberku: Odložte osobné spory, myslite na budúcnosť

Katolícki biskupi počas svojho plenárneho zasadnutia v Marianke (21. a 22.9.) hovorili aj o situácii na Katolíckej univerzite v Ružomberku. Biskupi ocenili prácu bývalého rektora KU Tadeusza Zasępu. Zdôraznili však, že pri riešení problémov nemožno obchádzať ani pochybenia bývalého vedenia školy.

Ilustračný obrázok k článku Katolícki biskupi odkázali predstaviteľom KU v Ružomberku: Odložte osobné spory, myslite na budúcnosť
Foto: Jozef Milan

„Pri snahe o riešenie problémov Katolíckej univerzity treba brať do úvahy aj objektívne preukázané vážne pochybenia, ku ktorým došlo v rámci univerzity, a to aj zo strany jej bývalého vedenia,“ uviedol dnes generálny sekretár KBS a banskobystrický biskup Marián Chovanec. Biskupi by podľa jeho slov uvítali, keby po osobných sporoch predstaviteľov univerzity, prevážila myšlienka o budúcnosti a perspektívach tejto inštitúcie.

Biskupi si na zasadnutí vypočuli správu súčasného rektora univerzity Jozefa Jaraba o plnení opatrení, ktoré boli vypracované na základe auditu. Ten sa uskutočnil na jeho podnet a na základe rozhodnutia KBS, ktorá je zriaďovateľom univerzity. Audit uskutočnila spoločnosť KPMG Slovensko. Biskupi potvrdili, že výsledky auditu predložia aj ministerstvu školstva a orgánom Katolíckej univerzity.

Výsledky auditu prezentovali biskupi ešte v júni s tým, že v rokoch 2010 až 2013 došlo vo vedení KU, Pedagogickej fakulty a Filozofickej fakulty k závažným manažérskym zlyhaniam, neefektívnemu hospodáreniu a konaniu v rozpore s dobrými mravmi.

Súvisiaci článok:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM