Jozef Milan Samospráva

Kauza "benzínka" opäť na rokovaní zastupiteľstva: Aktivisti vyzývajú poslancov, aby nepredali pozemok

Mestské zastupiteľstvo v Ružomberku bude dnes rozhodovať aj o odpredaji pozemkov pod čerpacou stanicou na sútoku Revúcej a Váhu, o ktorý požiadala firma Europetrol. Členovia petičného výboru Petície proti výstavbe ČS žiadajú poslancov, aby predaj neschválili.

Ilustračný obrázok k článku Kauza "benzínka" opäť na rokovaní zastupiteľstva: Aktivisti vyzývajú poslancov, aby nepredali pozemok
Foto: Jozef Milan

Petičný výbor Petície proti výstavbe čerpacej stanice pohonných hmôt na sútoku Revúcej a Váhu zverejnil výzvu adresovanú primátorovi mesta a poslaneckému zboru, ktorá reaguje na bod programu stredajšieho rokovania MsZ Predaj zastavaného pozemku pod stavbou ČS PHM. Žiadateľ Europetrol, s.r.o., Azovská 1080/5, 821 08 Bratislava navrhuje mestu, aby mu odpredalo predmetné pozemky za kúpnu cenu podľa znaleckého posudku 26 700,00€. Žiadateľ preukázal investície vložené do stavby ČS PHM vo výške 201.500,00€. Komisia pre územné plánovanie, výstavbu a životné prostredie dňa 29.06. 2015 odporučila prijať v predkladanom znení s výnimkou kúpnej ceny; pomer hlasovania: za:7, proti :1, zdržal sa :0;

Stručná história kauzy „benzínka“

  • V roku 2011 MsZ schválilo prenájom pozemkov na sútoku Revúcej a Váhu na 15 rokokv bez verejnej súťaže použitím inštitútu osobitného zreteľa. Zámerom bolo postaviť verejné parkovisko.
  • Europetrol požiadal o zmenu zámeru na výstavbu ČS, čo poslanci mestského zastupiteľstva taktiež schválili.
  • Po prejavoch výraznej občianskej nespokojnosti bola do zmluvy zapracovaná povinnosť nájomcu vrátiť pozemok po uplynutí doby prenájmu do pôvodného stavu.
  • V apríli 2012 petičný výbor Nie benzínke odovzdal na rokovaní MsZ petíciu, ktorú podpísalo vyše 1500 ľudí (podľa člena výboru Richarda Kožára). Mesto odpovedalo, že požiadavke na zastavenie rozhodnutia vo veci výstavby nie je možné vyhovieť.

Výzva petičného výboru

Z aktuálnej výzvy, pod ktorou sú podpísaní Richard Kožár, Boris Mutina, Matúš Bišťan, Patrik Lupták a Tomáš Kollár, vyberáme: „Vážení poslanci mestského zastupiteľstva v Ružomberku, vyzývame vás, aby ste neschválili predaj pozemku pod čerpacou stanicou spoločnosti Europetrol. Je zjavné, že títo podnikatelia nehodlajú vrátiť pozemok do pôvodného stavu po skončení prenájmu a teda sa snažia obísť uznesenie MsZ, ktoré im to ukladá.“ Aktivisti sa zvlášť obracajú na viceprimátora Slašťana, aby svojím hlasovaním a apelom aj v rámci klubu KDH preukázal, že svoje slová o chybe, ktorá sa už nebude opakovať, myslel vážne.

Súvisiace články:

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM