Jozef Milan Rôzne

Knižnica obohatí univerzitu, mesto a celé Slovensko

Slávnostným vztýčením glajchy stavebná spoločnosť zavŕšila hrubú stavbu novej multifunkčnej knižnice ružomberskej Katolíckej univerzity, ktorá sa podľa jej rektora Tadeusza Zasępu má stať jej srdcom.

Vo štvrtok 12. apríla univerzita predstavila hrubú stavbu knižnice na slávnostnom podujatí za účasti predstaviteľov univerzity a pozvaných hostí z orgánov akademickej samosprávy, mesta Ružomberok, miest, obcí a cirkvi. Predpokladané ukončenie výstavby je naplánované na september 2012, knižnicu následne slávnostne otvoria 12. decembra.

Výstavba novej Univerzitnej knižnice Katolíckej univerzity v Ružomberku (KU) si doteraz vyžiadala približne 1,3 mil. eur , čo predstavuje vyše 15 percent z celkovej sumy 8,3 mil. € určenej na výstavbu. Pre porovnanie – mesto Ružomberok má pre rok 2012 naplánované investičné výdavky vo výške približne 2,2 mil. €. Výstavbu univerzita financuje z vlastných zdrojov, zo štrukturálnych fondov EÚ a z milodarov donorov. Doteraz sa vďaka ich štedrosti podarilo zhromaždiť 2,2 mil. €.

„Knižnica bude slúžiť nielen pedagógom a študentom univerzity, ale aj celému regiónu, kraju a Slovensku. Už v súčasnosti disponujeme vzácnymi zväzkami kníh, ktoré sú vo vlastníctve univerzity,“ uviedol rektor KU Tadeusz Zasepa. Osobné knižnice univerzite darovali viaceré osobnosti. V novej knižnici sa vytvorí priestor pre vyše 310 000 kníh, archívne priestory budú disponovať kapacitou vyše 470 000 kníh.

Zdroj: Vladimír Buzna, hovorca KU Autor fotografií: ANTON KULAN, www.T2.SK

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM