Jozef Milan Rôzne

Kontroly v ázijských reštauráciách: Jediný preverený podnik v Ružomberku dopadol katastrofálne!

Úrad verejného zdravotníctva vykonal cielenú kontrolu zameranú na dodržiavanie hygienických požiadaviek na výrobu, manipuláciu, skladovanie, podávanie a kvalitu pokrmov v „ázijských reštauráciách“ v Slovenskej republike.

Ilustračný obrázok k článku Kontroly v ázijských reštauráciách: Jediný preverený podnik v Ružomberku dopadol katastrofálne!
Zdroj: Dnes24.sk

V priebehu októbra vykonal Úrad verejného zdravotníctva 249 kontrol v 193 ázijských reštauráciách po celom Slovensku. „Pri kontrolách sa nedostatky zistili takmer v každej druhej prevádzke – spolu v 89 prevádzkach ázijských reštaurácií (čo predstavuje 46 % prevádzok),“ informuje úrad vo svojej správe.

Udelili pokuty

Kontrolóri si posvietili aj na 29 prevádzok ázijských reštaurácií v Žilinskom kraji. Kontrolóri zistili pochybenia v 9 z nich. Uložili 10 blokových pokút v celkovej výške 478 eur a bolo začaté jedno správne konanie vo veci uloženia pokuty v predpokladanej sume 450 eur. Žilinský kraj má najmenej ázijských reštaurácií so zistenými nedostatkami vzhľadom k celkovo skontrolovaným prevádzkam (len v 31 % prevádzok boli zistené hygienické nedostatky).

Kontrola v Ružomberku

SAIGON FAST FOOD, Podhora 32, Ružomberok

  • nezabezpečená vysledovateľnosť niektorých surovín (chýbajúce pôvodné etikety na solamyl, ryžu, knedľu, predložené pokladničné bloky na bravčové a kuracie mäso bez sprievodnej dokumentácie – dátum spotreby, krajina pôvodu, trieda akosti a pod…)
  • rôzne druhy potravín neoznačené v slovenskom jazyku
  • slepačie vajcia konzumné (4 prepravky) skladované pri teplote + 25°C
  • nepovolené zmrazovanie surovín (kuracie štvrte pôvodne dodávané v chladenom stave)
  • nevyhovujúca manipulácia s pokrmami (rezance namočené vo vode, opečené kúsky kuracieho mäsa) skladované pod pracovným stolom na zeleninu, voľne, bez prekrytia a dodržania teplotného reťazca
  • rozmrazovanie mäsa voľne na pracovnom stole a vo vode v dreze
  • nediferencované skladovanie potravín
  • potraviny po dobe spotreby (kuracie štvrte chladené)
  • nepredložený doklad o odbornej spôsobilosti u 1 pracovníčky

Kontrola v Liptovskom Mikuláši

Čínska reštaurácia, M.M. Hodžu 18/35, Liptovský Mikuláš

  • nedokladovaná odborná spôsobilosť u 1 pracovníčky

GUTY FAST FOOD, OC STOP SHOP, 1.mája 41, Liptovský Mikuláš

  • neoznačené v slovenskom jazyku rôzne druhy potravín
  • nezabezpečená vysledovateľnosť – na mäso, ktoré je používané na prípravu pokrmov boli predložené len pokladničné bloky, chýbala sprievodná dokumentácia s uvedením potrebných údajov (dátum spotreby, pôvod mäsa, trieda kvality a pod…)

zdroj: Úrad verejného zdravotníctva SR, http://www.uvzsr.sk/…cii_2013.pdf

Rýchle správy

Najčítanejšie