Ivana Milanová Kultúra

Kto prišiel v Ružomberku viere na koreň?

V našom meste sa už deviaty krát, v dňoch 11. - 13. 11. 2011, uskutočnilo celoslovenské stretnutie veriacich vysokoškolákov - AKADEM 2011.

Celý víkend sa niesol v znamení motta: „Prišli sme viere na koreň“, ktoré vychádza z posolstva pápeža Benedikta XVI. mladým z tohtoročných Svetových dní mládeže. Na príprave stretnutia sa podieľala dvadsiatka mladých ľudí z takmer všetkých slovenských univerzitných pastoračných centier. Asi 350 chlapcov a dievčat z celého Slovenska prišli prežiť aktívny čas s Bohom, získať nové skúsenosti, vedomosti z workshopov a prednášok, skúsiť niečo nové, odlišné od každodenného života. Študenti boli ubytovaní na ZŠ sv. Vincenta a väčšina pestrého programu sa odohrávala v športovej hale Koniareň. Podujatie sa začalo slávnostnou sv. omšou, ktorú celebroval generálny vikár Banskobystrickej diecézy Mons. Marián Bublinec. V závere dostal priestor viceprimátor mesta Stanislav Bella, ktorý prítomných privítal a zaželal im veľa príjemných chvíľ v Ružomberku. Prvý večer vystúpila na pódium známa gospelovo-folková skupina Metelica.

Sobota bola vyplnená zaujímavými prednáškami a workshopmi, napr. na tému Kresťan v politike (Vladimír Palko), Moja životná cesta (Peter Girášek), Duchovné pozadie modernej hudby (Pavol Hucik), Putovanie históriou manželstva a rodiny (ThLic. Marek Iskra), a rôzne ďalšie. Vigília s rektorom hostiteľskej Katolíckej univerzity prof. Tadeuszom Zasępom sa začala v sobotu na pravé poludnie.Večer sa mladí ľudia mohli stíšiť pri adorácií v Jezuitskom kostole alebo sa zúčastniť modlitby chvál so skupinou Rieka života. V nedeľu vystúpilo občianske združenie Kerygma s divadelným predstavením Modlitba Magdalény na motívy klasického príbehu Márie Magdalény. Potom sa konala už len záverečná sv.omša s požehnaním do blížiacich sa skúškových dní.

Autor fotiek: Ján Bodor

Akadem 2011
9
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM