Jozef Milan Samospráva

Kultúrny dom: Mesto splatilo Hrbôtom časť normalizačnej krivdy

V sobotu bol v ružomberskej mestskej časti Hrboltová slávnostne otvorený a odovzdaný do užívania Kultúrny dom, v ktorom bola kedysi základná škola. V nedeľu v ňom domáci ochotníci odohrali prvé divadelné predstavenie po dlhých 30-tich rokoch.

Ilustračný obrázok k článku Kultúrny dom: Mesto splatilo Hrbôtom časť normalizačnej krivdy
Foto: Jozef Milan

Tesne pred slávnosťou sme hovorili s domácou poslankyňou Annou Šanobovou.

Združenie mladých a ústretový krok cirkvi

Bývalá škola v Hrboltovej bola prázdna niekoľko desaťročí a bola v takom zúboženom stave, že sa uvažovalo o jej zbúraní, alebo o predaji na komerčné účely. Dôležitú úlohu zohralo združenie mladých Hrbôtska ratolesť, ktoré sa pričinilo o to, aby škola nebola predaná. Dnes to vyzerá skoro úsmevne, ale mladí chceli prerobiť školu na kultúrny dom svojpomocne. Veľmi by som chcela poďakovať miestnemu pánovi farárovi, ktorý ochotne súhlasil s predajom školy mestu za symbolické jedno euro. Mesto sa zaviazalo, že budovu zrekonštruuje a dá do užívania občanom Hrboltovej.

Mesto nám vrátilo to, čo nám predtým vzalo

Dnes už, myslím si, všetci vieme, že tie normalizačné procesy v 70-tych rokoch, kedy sa razila politika presťahovávania mladých rodín do pohodlných panelákových sídlisk, neboli správne. Mesto(štát) rozhodlo, že sa pôvodný kulturák zbúra; mesto (štát) rozhodlo, že pre malý počet detí sa zatvorí základná škola. Teraz to vnímam tak, že mesto nám vracia to, čo nám vlastne celospoločenské rozhodnutia vzali.

Prestavba za jeden rok

Prípravne práce – projekty, rokovania, výkupy pozemkov – trvali skoro 4 roky. Samotná rekonštrukcia sa začala v novembri 2011 a dnes (5.januára 2013) ju s radosťou otvárame. Celkové náklady boli rozpočtované od 700.tis. do 1. mil.€. Verejným obstarávaním sa znížili a hodnota diela sa pohybuje nad 400.tis.€ (presnú sumu dnes ešte nepoznáme).

Priestory pre všetkých

Máme štyri spevokoly, bábkové divadlo a viacero ďalších skupín, ktoré sa nemali kde prezentovať. Miestnosť Spoločenského strediska je veľmi malá, bez javiska. Verím tomu, že tu nájdu uplatnenie všetky kultúrne, spoločenské a športové (cvičenie aerobiku, stolní tenisti, strelecký oddiel) zložky našej obce. V klubovni pre mládež sa môže stretávať aj klub dôchodcov, ktorý u nás vznikol pred troma rokmi. Budova umožňuje prístup telesne postihnutým osobám na vozíčkoch nielen na prízemie, ale vďaka pohyblivým plošinám aj na poschodie do sály.

Splnenie jedného veľkého sna

Dnešný deň pre mňa osobne znamená splnenie jedného veľkého sna, jedného veľkého cieľa, ktorý som si dala, keď som kandidovala a stala sa poslankyňou Mestského zastupiteľstva za Hrboltovú. Som nesmierne šťastná, že táto budova znova ožíva.

Nový Kultúrny dom v Hrboltovej
12
Galéria
Foto: Jozef Milan
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM