Rôzne

Ladislav Zošák z Likavky sa z večera do rána dostal na tri roky do bane

Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) a Ústav pamäti národa (ÚPN) už po tretíkrát ocenili veteránov protikomunistického odboja. Oceneným Liptákom a Oravčanom vo štvrtok predpoludním aplaudovala zaplnená aula ružomberskej strednej Spojenej školy.

Ilustračný obrázok k článku Ladislav Zošák z Likavky sa z večera do rána dostal na tri roky do bane
Zdroj: TASR

Pohnuté osudy

„Po narukovaní do armády v roku 1950 nás odviezli nocou po prísahe do baní, kde som prežil v doslova strašných podmienkach a tvrdej každodennej drine takmer tri roky. Ťažký úraz po výbuchu plynu mi natrvalo poznačil zdravie. Boli to hrozné časy, stačil drobný nesúhlas s vládnou mocou a človek zrazu prišiel o svoju budúcnosť,“ podotkol Ladislav Zošák z Likavky.

Mária Mičáňová z Dlhej nad Oravou strávila vo väzení dva roky za pomoc pri ukrývaní prenasledovaného kňaza. „Zatkli a zavreli otca, mamu aj mňa. V tom čase som bola maturantkou na gymnáziu, takže som zároveň stratila možnosť dokončiť štúdium. Takéto nezmyselné tragédie nesmú zapadnúť do zabudnutia. Treba ich pripomínať, aby sa nič podobné už nikdy nezopakovalo,“ zdôraznila.

Nezabúdať a vyzdvihovať

„Našou úlohou je nielen zhromažďovať informácie o dobe neslobody, menovať páchateľov zločinov, ale predovšetkým vyzdvihovať tých, ktorí stáli neochvejne na strane pravdy, slobody a demokracie. Nie náhodou sme si zvolili školské prostredie. Mladej generácii treba ponúkať skutočné vzory, ozajstných hrdinov, ktorým patrí úprimná vďaka nás všetkých,“ uviedol predseda Správnej rady ÚPN Ondrej Krajňák.

„Nemali by sme ani v dnešnej dobe zabúdať vzdať úctu týmto statočným ľudom a pripomínať historické udalosti dnešnej mladej generácii,“ povedal na oceňovaní žilinský župan Juraj Blanár.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM