Jozef Milan Samospráva Samospráva

Lavica ponad Váh je znova v nepretržitej službe: Prečo oprava meškala tri týždne?

V utorok 14. decembra bol uvedený do opätovnej prevádzky most pre chodcov, ktorý spája Ružomberok s jeho dopravnými uzlami a zároveň s najbližšou obcou Likavkou. Viceprimátor Lauko a asistent primátora Praženica vysvetľovali dôvody posunutia pôvodného termínu ukončenia prác.

Ilustračný obrázok k článku Lavica ponad Váh je znova v nepretržitej službe: Prečo oprava meškala tri týždne?
Foto: Jozef Milan

Práce na generálnej oprave lavice, ktoré robila firma Firesta, mali podľa zmluvy trvať maximálne do 25. novembra a nemali stáť viac ako 40 tisíc eur. „Dôvodom omeškania bol stav lavice, ktorý sme zistili po opieskovaní farby. Dokonca bolo nutné opätovné posúdenie statikom, s ktorým bolo dohodnuté, čo je potrebné urobiť navyše,“ povedal zástupca primátora Oldrich Lauko.

Lavica bola hrdzavá viac, ako sa dalo vidieť

Po odstránení podlážok a opieskovaní lavice sa odhalili defekty v konštrukcii, ktoré predtým neboli viditeľné. „Na konštrukciu sa teda privarilo o 1,2 tony ocele viac, ako bolo v pôvodnom pláne, čo znamenalo navýšenie investície. Lavica bola ale zrekonštruovaná tak, aby kostra vydržala ďalších minimálne 20 rokov,“ dodáva asistent primátora Michal Praženica.

Termín a cena

Aj napriek dodatočným prácam by sa podľa Praženicu termín stihol, no nepriaznivé novembrové počasie (dážď, mrazy) neumožnilo robiť natieračské práce na oceľovej konštrukcií. Na nátery sa použili špeciálne dvojzložkové epoxidové farby, ktoré majú síce veľmi dlhú trvácnosť, ale prísne vyžadujú dodržať technologický postup. Cena celej investície po zarátaní prác navyše bude zhruba 47 tisíc eur. „Obec Likavka prispela sumou 3 000 eur, čo síce nie je veľa, ale ako prejav snahy o dobré vzťahy si tento príspevok vážime,“ povedal Oldrich Lauko.

Čítajte aj súvisiace články:

Opravená lavica ponad Váh
6
Galéria
Foto: Jozef Milan
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM