Rôzne

Liptáci kritizujú rapídne zníženie podpory pre znevýhodnené oblasti

Liptovská poľnohospodárska a potravinárska komora (LPPK) podrobila prostredníctvom svojho predsedu Miroslava Štefčeka (predseda PD Ludrová) ostrej kritike rapídne zníženie vyrovnávacej finančnej podpory pre poľnohospodársku prvovýrobu v znevýhodnených horských a podhorských oblastiach.

Ilustračný obrázok k článku Liptáci kritizujú rapídne zníženie podpory pre znevýhodnené oblasti
Zdroj: Dnes24.sk

„Zostali sme veľmi nemilo prekvapení a netýka sa to bytostne len nás Liptákov, ale viac ako dvoch tretín Slovenska. Paradoxne, jednotná platba na plochu sa navýšila, no zároveň sa doslova rapídne znížila podpora pre znevýhodnené oblasti,“ uviedol Miroslav Štefček. Pripomenul, že v tejto súvislosti rokovali s vedením rezortného ministerstva. „Dostali sme prísľub, že sa táto problematika otvorí v Európskej komisii pri prvej príležitosti. Rozdiel medzi tzv. produkčnými a znevýhodnenými oblasťami sa dá vypočítať a všetci musíme hospodáriť na pôde, ktorú máme,“ prízvukoval predseda LPPK. Nepríjemným faktom podľa neho zostáva, že dotácie už budú žiadať podľa nových smerníc. „Pevne verím, že sa naplní ústretový prísľub nášho ministra pôdohospodárstva a takto ušetrené peniaze budú v plnej miere použité na podporu znevýhodnených oblastí. Bude to aspoň určitá náplasť,“ konštatoval.

Dotácie – ľahko získané peniaze?

Nielen liptovských farmárov podľa neho mrzia názory, že sú to ľahko získané peniaze. „Bohužiaľ, to nie je vôbec pravda, ale absolútna neznalosť daných pomerov. Často dostávame otázku, akým podielom sa tieto platby podieľajú na našich ziskoch? Pravda je taká, že iba pomáhajú znižovať naše straty,“ vysvetlil šéf ludrovského poľnohospodárskeho družstva . „Iba veľmi málo z nás hospodári so ziskom. Nie je to v neschopnosti manažmentov, ale v zle nastavených podmienkach. Keď sa to bude vyvíjať takýmto smerom, odrazí sa to v krajinotvorbe. Štát musí podporovať zmysluplné projekty. Odmenou bude návratnosť v zamestnanosti, produkcii či daňových odvodoch,“ dodal Štefček.

Ilustračné foto: pdludrova.sk

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM