Jozef Milan Kultúra

Liptovské hrkálky: Aj slnko tlieskalo najmenším

V piatok 15. júna sa v Parku Š.N.Hýroša uskutočnil už VI. ročník Folklórneho festivalu detí materských škôl s názvom Liptovské hrkálky.

V programe vystúpili skupinky detí z materských škôl z Liptovskej Teplej, Liptovských Sliačov, Likavky, Lúčok a Liptovskej Osady, úvodnú pesničku Vretienko mi padá, ktorou sa preslávila výborná liptovská folkloristka Hanka Hulejová, zaspievala Miriam Bubelková z MŠ Klačno. Organizátormi podujatia boli mesto Ružomberok a Spoločnosť pre predškolskú výchovu, ktorá združuje učiteľov a iných zamestnancov, ktorí sú ochotní pomáhať materským školám.

**„Snahou nášho malého festivalu je udržiavanie ľudových tradícií už od detstva, aby deti mohli spoznávať kultúru jednotlivých obcí, lebo tu vidia pestrosť a farebnosť jednotlivých krojov, napr. rozdiel medzi sliačanským a likavským krojom,“ **povedala pracovníčka Odd.školstva a športu MsÚ v Ružomberku Jana Lokajová, podľa ktorej je počet účinkujúcich 6 až 7 MŠ práve akurátny, lebo pri desaťminútových vystúpeniach je potom doba podujatia pre malé deti ešte zvádnuteľná.

Jana Jelušová, učiteľka z Materskej školy Riadok, ktorá uvádzala celý program, vysvetlila, že regionálna výchova sa denno-denne vyučuje už v MŠ ako prierezová téma. Na otázku prečo presunuli festival na otvorenú scénu reagovala: „Tak , najskôr sme si vybrali krásne počasie a vonku je aj lepšia atmosféra, kde sa všetci cítime lepšie.“ Počasie bolo skutočne – možno – budúcim folkloristom a početnému obecenstvu veľmi naklonené.

RK lipt.hrkalky
12
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM