Jozef Milan Kultúra

Liptovské múzeum nečaká na hendikepovaných - ide za nimi

Liptovské múzeum v Ružomberku (organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja) aj v tomto roku rozvíja spoluprácu so zariadeniami sociálnych služieb, a to nielen v okrese Ružomberok, ale aj za jeho hranicami.

Ilustračný obrázok k článku Liptovské múzeum nečaká na hendikepovaných - ide za nimi
Foto: Jozef Milan

Spolupráca na pôde Ružomberka

Svoje služby, kultúrne a výchovno-vzdelávacie aktivity sa múzeum snaží priblížiť nielen žiakom, dospelým a aktívnym seniorom, ale aj hendikepovaným spoluobčanom v strednom aj seniorskom veku žijúcim v zariadeniach sociálnych služieb, ktorí zo zdravotných dôvodov, pre svoj vysoký vek alebo kvôli iným obmedzeniam nemôžu návštevu múzea absolvovať. Okrem LIKAVY – Domova sociálnych služieb a Zariadenia pre seniorov v Likavke, kde sa širšia spolupráca s Liptovským múzeom začala v roku 2011, túto možnosť v súčasnosti využíva aj TROJLÍSTOK – Centrum sociálnych služieb so svojimi dvoma pracoviskami – Domov sociálnych služieb na Riadku 8 a Domov sociálnych služieb na ulici sv. Anny 4 v Ružomberku.

Prezentácie a tvorivé dielne

Muzeálni pracovníci chodia na pravidelné návštevy do DSS. Mobilní, ale aj imobilní klienti majú tak možnosť vidieť jednotlivé expozície múzea formou multimediálnej prezentácie, vypočuť si rôzne prednášky a zapojiť sa do tvorivej činnosti spolu s pracovníkmi múzea priamo na domácej pôde – t.j. vo svojom zariadení. Zúčastnení klienti tu slovom a obrazom majú predstavené múzeum, jeho históriu a jednotlivé objekty. Oboznámení sú tiež s prácou odborných pracovníkov a na príkladoch niektorých muzeálnych predmetov majú vysvetlenú potrebu uchovávania kultúrneho dedičstva. Pri prezentáciách získavajú poznatky o ľudových zvykoch na Liptove. Na tvorivých dielňach je ich pracovná činnosť zameraná na precvičovanie jemnej motoriky.

Pozvánky na najbližšie podujatia

  • Od 7.3. 2013 si návštevníci Liptovského múzea môžu pozrieť výstavku ručných prác klientov z Centra sociálnych služieb Fantázia z Kysuckého Nového Mesta, ktorí v Liptovskom múzeu vystavujú už po tretí krát.
  • Veľkonočné zvyky a tradície budú už po deviaty krát prezentované v Liptovskom múzeu dňa 20.3.2013 v čase od 9.00–13.00 hod.

zdroj: LMRK, Ľubica Drusková; foto: archív LMRK

Liptovské múzeum chodí za hendikepovanými
13
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM