Samospráva

Lubochňa sa búri: Štát jej chce vnútiť pamiatkovú zónu

Samospráva dolnoliptovskej obce Ľubochňa prijíma s neskrývanou nevôľou pokračujúce prípravy návrhu na vyhlásenie štátnej pamiatkovej zóny. Podľa starostu Petra Dávidíka to veľmi nepriaznivo poznačí možnosti ďalšieho rozvoja obce s bohatou históriou klimatických kúpeľov.

Ilustračný obrázok k článku Lubochňa sa búri: Štát jej chce vnútiť pamiatkovú zónu
Zdroj: Dnes24.sk

„Poviem úprimne, ak sa pamiatková zóna u nás stane skutočnosťou, bude to v praxi znamenať iba necitlivé obmedzenia, ktoré sa dotknú ďalšej výstavby či údržby budov a verejných priestranstiev. Teší nás, že máme toľko historických objektov, ale vytvorenie pamiatkovej zóny nevidíme ako prínos,“ zdôraznil starosta obce.

Štát ako vlastník obce

Zarazilo ho, že keď spracovatelia návrhu začali ešte v júni 2011 mapovať kataster Ľubochne, vôbec neupovedomili obec. „Márne sme čakali, že príde niekto kompetentný a aspoň nás oboznámi s týmto zámerom. Až začiatkom tohto roka sme boli postavení pred hotovú vec, keď nám bol doručený návrh,“ pokračoval Dávidík. Na následnom verejnom prerokovaní vzniesli pripomienky okrem obce aj ďalší majitelia dotknutých nehnuteľností a plôch. „Mimochodom, návrh zabral úplne celé námestie a viaceré ďalšie priestranstvá vo výlučnom vlastníctve obce, ktoré sú v rámci územno-plánovacej dokumentácie ako jediné rozvojové územia,“ spresnil starosta Ľubochne.

Pamiatková zóna – to znie honosne

Obec bude podľa neho žiadať po zapracovaní pripomienok opätovné verejné prerokovanie návrhu pamiatkovej zóny. „Hoci sme spravili všetko, čo bolo v našich silách, nedávam tomu veľkú šancu. Nechcené nadobudnutie titulu pamiatková zóna vyzerá na prvý pohľad honosne, no prinesie iba to, že na všetko bude treba zložité povolenie. Keby existovala aspoň zákonom stanovená satisfakcia v podobe možnosti získavať finančné prostriedky na údržbu pamiatkových objektov,“ dodal Peter Dávidík.

ilustračné foto: lubochna.sk

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM