Petra Janigová Basketbal

Lucia Lásková: „Zaslúžili sme si vyhrať“

Pre Ružomberok to bola vôbec prvá prehra v tohoročnej edícii Európskeho pohára, no vôbec nechýbalo veľa a bola by to naopak prvá prehra Dynama Kursk. Domáci tím bol vo vedení väčšinu zápasu, Rusky všetko obrátili až sekundu pred koncom.

Napriek prehre to bol fantastický zápas, tak na palubovke, ako aj na tribúnach. Aktívni fanúšikovia pripravili na úvod zápasu vydarenú choreografiu – nápis na veľkom čiernom igelite hovoril, že aj keď pod Čebrať prišiel ruský gigant, hviezdami boli domáce dievčatá. Tým sa ale zďaleka nič neskončilo, viac ako dve tisícky divákov sa postaralo o parádnu atmosféru, ktorá hnala Ružomberok dopredu. A zaplnenú, burácajúcu Koniareň samozrejme neprehliadli ani hráčky: „Diváci boli famózni, veľmi pekne im ďakujeme. Určite sa hrá úplne inak, keď nás ľudia takto povzbudzujú, držia s nami a ženú nás dopredu,“ pochválila fanúšikov Lucia Lásková.

Aj keď favorit tohto štvrťfinále bol jasný už pri žrebe, ktorý Ružomberku silný tím z Ruska pridelil, dopredu nikto neskladal zbrane. MBK udal tón zápasu v 14. minúte, po trojke Guzmanovej išla Ruža do vedenia a cieľ poraziť neporazený Kursk bol po troch štvrtinách na dosah. Veľké finále v poslednej štvrtine, ale vyšlo lepšie hosťujúcemu tímu, o najtesnejšom víťazstve 81:80 rozhodla trojka Petrakovej iba jednu sekundu pred koncom. „Určite sa nemáme za čo hanbiť, len to strašne bolí, keď v závere dostanete trojku. Driete pritom celý zápas a potom niekto so šťastím zakončí v poslednej sekunde. Myslím, že dnes sme si viac zaslúžili vyhrať,“ smútila Lucia Lásková a sklamanie sa dalo čítať aj na kapitánke Slávke Bučákovej. „Od začiatku sme vedeli, že to bude veľmi ťažký zápas. Chceli sme prekvapiť, pretože všetci pasovali do úlohy favorita Kursk a je mi veľmi ľúto, že chýbalo len máličko k tomu, aby sme ten zápas vyhrali.“

Dynamo s rozpočtom vzdialeným do toho ružomberského rovnako ďaleko ako samotný Kursk a ambíciami vyhrať Európsky pohár, tak spravilo prvý krok k postupu do semifinále. Rusky si ale poriadne vydýchli, veď Ružomberok s nimi hral po celý čas vyrovnanú partiu a k víťazstvu mal oveľa bližšie práve domáci tím. Vrásky na čele hostí robila od začiatku Carmen Guzmanová, no zdatne jej asistovala aj Katarína Tetemondová. Obe hráčky sa spoločne postarali o viac ako polovicu bodov Ružomberka, keď konto súpera zaťažili zhodne 22-mi bodmi. „Musím vyzdvihnúť Katku, pretože nielen v obrane, ale aj útoku bojovala a aj strelecky sa chytila veľmi dobre. Vďaka takýmto výkonom, keď mladé dievčatá môžu stráviť viac času na ihrisku a hrať proti vyspelému tímu, sa aj nám starším bude ľahšie odchádzať z basketbalu. Verím, že aj v Rusku bude zápas rovnako kvalitný a že si neurobíme hanbu,“ zaželala si kapitánka Ružomberka.

Odveta v Kursku čaká na MBK už túto stredu, 8. februára a do Ruska určite nepôjdu so skolenou hlavou. „Myslím, že po psychickej stránke nám zápas dosť pomohol, môžeme si začať veriť, že hrať sa dá aj proti tretiemu družstvu ruskej ligy, ktorý je nabitý samými špičkovými hráčkami. Žiaľ, chýba nám viac športovej drzosti,“ zhodnotila Lucia Lásková a dodala: „Na druhej strane ma ale teší, že každá hráčka, ktorá vyšla na ihrisko, tam nechala kus seba. Presne takto sa má hrať, ak sa chceme dostať ďalej.“

RK basket MBK - Kursk
18
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM