Jozef Milan Rôzne

Ľudia sa sporia: Musia byť reflexné prvky na odeve aj v obci (meste)?

Už viac ako dva týždne musia najmä chodci a vodiči dodržiavať niekoľko nových pravidiel. Priniesla ich novela zákona o cestnej premávke, ktorá platí od 1. januára tohto roku. Chodci už musia počítať s tým, že pokiaľ nie je dobre vidno, musia mať na sebe reflexné prvky alebo reflexný odev.

Ilustračný obrázok k článku Ľudia sa sporia: Musia byť reflexné prvky na odeve aj v obci (meste)?
Zdroj: Dnes24.sk

Novela zákona uložila povinnosť chodcom, aby sa za zníženej viditeľnosti chránili reflexnými prvkami alebo reflexným odevom (vesta) počas pohybu po vozovke. Ľudový výklad znel, že to treba robiť len na cestách mimo mesta alebo obce.

Polícia objasňuje

„Chodci sú povinní sa za zníženej viditeľnosti chrániť reflexnými prvkami počas pohybu po vozovke nielen mimo obce, ale aj v obci,“ informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová. „Tak ako aj pri akýchkoľvek zmenách, aj v tomto prípade niekoľko dní upozorňujeme nedisciplinovaných účastníkov v cestnej premávke. Ak však chodci napriek tomu nebudú videní, môžu počítať aj s blokovou pokutou až do výšky 50 eur,“dodala hovorkyňa . Podľa jej slov sa na počte dopravných nehôd zavinených chodcom najčastejšie podieľal náhly vstup na vozovku z chodníka, prípadne krajnice či okraja vozovky bez rozhliadnutia, ďalej nasleduje zlý odhad vzdialenosti a rýchlosti vozidla, potom náraz chodca do vozidla zboku a náhla zmena smeru chôdze.

Vinník musí nájsť majiteľa vozidla

Ďalšou novinkou je, že vinník škodovej udalosti musí nájsť poškodeného a spolu s ním vypísať a podpísať formulár „Správa o nehode“. Pokiaľ sa mu to nepodarí, musí privolať políciu, čím sa podľa informácií z ministerstva vnútra zo škodovej udalosti stáva dopravná nehoda. Doteraz stačilo, ak vinník oznámil osobné údaje osobe, ktorej spôsobil škodu.

zdroj: tasr/ rk24

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM