Tomáš Batiz Správy

Lužná bola dejiskom majstrovstiev v strihaní oviec: Na Liptov zavítali aj strihači zo zahraničia

Slovenskí aj zahraniční strihači si v sobotu merajú sily na Medzinárodných majstrovstvách Slovenska v strihaní oviec v Liptovskej Lúžnej. Organizátorov potešila aj zahraničná účasť.

Ilustračný obrázok k článku Lužná bola dejiskom majstrovstiev v strihaní oviec: Na Liptov zavítali aj strihači zo zahraničia
Zdroj: TASR

Podľa predsedu Zväzu chovateľov oviec a kôz na Slovensku Slavomíra Reľovského je dôležitá nielen kvalita strihania, ale aj rýchlosť súťažiacich.

„Tohtoročná účasť je, bohužiaľ, trošku nižšia, ale som veľmi rád, že sa nám podarilo dodržať medzinárodné zastúpenie. Okrem Slovákov tu máme najlepšieho strihača z Poľska, a takisto vynikajúcich strihačov z Českej republiky,“ priblížil Reľovský.

Pri súťažení v strihaní oviec podľa neho nie je dôležitá iba rýchlosť, ale podstatná je aj kvalita strihania oviec, ktorú komisia hodnotí mimoriadne detailne.

Organizátori pripravili pre návštevníkov viaceré aktivity – súťaž v jedení bryndze, v pití žinčice aj v práskaní bičom. „Ľudí zaujíma, ako sa získava vlna z ovečiek. Je to najmä preto, že tie najkvalitnejšie výrobky sú vyrobené na sto percent z ovčej vlny. Tu majú možnosť vidieť, ako sa vlna z oviec vyprodukuje, získa, a ako sa môže ďalej spracovať,“ zhodnotil Reľovský.

V poradí už 15. ročník strihačskej súťaže usporadúva Svojpomocné podielnické družstvo poľnohospodárov (SPDP) Lúžňan Liptovská Lúžna v spolupráci so Zväzom chovateľov oviec a kôz na Slovensku.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM